wtorek, 24 maja 2016

Kopytka

Smaczne  danie z ugotowanych ziemniaków, mąki, jajka i szczypty soli.


Skład: 1 kg gotowanych ziemniaków-tłuczonych, ~10 łyżek czubatych mąki
 pszennej typu 450 lub 650, jajko całe, gruba szczypta soli- łyżeczka. 


Wszystko wkładamy do miski i zagniatamy ręcznie.
Zależy od ziemniaków ile przyjmą mąki- nie dajemy za dużo...  


Wyrobione ciasto musi być plastyczne bez grudek i nie może być twarde. 


Potem dzielimy ciasto na części i kulamy wałki grube na ~2 -3 cm  i kroimy 
na kopytka, które potem  wrzucamy do osolonej gotującej się wody :)


Po wypłynięciu na wierzch i zagotowaniu -kopytka są praktycznie gotowe :)


Odławiamy cedzakiem i hartujemy w zimnej wodzie... 
Dalej kroimy i gotujemy kolejne partie, ...serwujemy wg upodobań
smakowych, pasują do "wszystkiego" jak makaron  :) ja  lubię odsmażane. 


Smacznego !!! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz