Smaczne danie z ugotowanych ziemniaków, mąki, jajka i szczypty soli.
Skład: 1 kg gotowanych ziemniaków-tłuczonych, ~10 łyżek czubatych mąki
pszennej typu 450 lub 650, jajko całe, gruba szczypta soli- łyżeczka.
Wszystko wkładamy do miski i zagniatamy ręcznie.
Zależy od ziemniaków ile przyjmą mąki- nie dajemy za dużo...
Wyrobione ciasto musi być plastyczne bez grudek i nie może być twarde.
Potem dzielimy ciasto na części i kulamy wałki grube na ~2 -3 cm i kroimy
na kopytka, które potem wrzucamy do osolonej gotującej się wody :)
Po wypłynięciu na wierzch i zagotowaniu -kopytka są praktycznie gotowe :)
Odławiamy cedzakiem i hartujemy w zimnej wodzie...
Dalej kroimy i gotujemy kolejne partie, ...serwujemy wg upodobań
smakowych, pasują do "wszystkiego" jak makaron :) ja lubię odsmażane.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz