Proste ciasto drożdżowe  z bananami, które super smakuje.
Ciasto:  1 kg mąki typu 450-480-650 do wyboru i zależy co mamy w domu :) 
 40-50 g świeżych drożdży (można użyć w proszku 2 opakowania po 8g), 
1 szklanka cukru, 2 szklanki  ciepłej wody lub ciepłego mleka, szczypta soli.
Wszystko razem łączymy w misce i wyrabiamy na jednolitą masę, odstawiamy
 przykryte na godzinę żeby drożdże popracowały i ciasto urośnie nam 2 razy, potem krótko zagniatamy żeby pozbyć się gazów, dzielimy na części i wałkujemy.
--
Na rozwałkowany na 3mm i ponacinany po bokach placek nakładamy banany,
potem zaplatamy po kolei lub na przemian i już jest gotowe do upieczenia.
potem zaplatamy po kolei lub na przemian i już jest gotowe do upieczenia.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem (opcjonalnie dodajemy posypkę)
Pieczemy w 180-200 st C//  40-50 min (zależy od piekarnika)
Ciasta jeszcze starczy nam na wiele więcej niż tylko na jeden strucel.
Można zrobić jeszcze 2 strucle, ale warto też upiec małe bułki z bananem,
które szybko i łatwo się robi, a na pewno znajdą wielu amatorów i smakoszy.
 Poniżej pokazuję na fotce jak łatwo i szybko przygotujemy takie pyszne drożdżówki,  które upieczemy w bardzo krótkim czasie tj.  15-20 min.
--
--
--
--
--
--
 Smacznego ! 

 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz