Proste ciasto drożdżowe z bananami, które super smakuje.
Ciasto: 1 kg mąki typu 450-480-650 do wyboru i zależy co mamy w domu :)
40-50 g świeżych drożdży (można użyć w proszku 2 opakowania po 8g),
1 szklanka cukru, 2 szklanki ciepłej wody lub ciepłego mleka, szczypta soli.
Wszystko razem łączymy w misce i wyrabiamy na jednolitą masę, odstawiamy
przykryte na godzinę żeby drożdże popracowały i ciasto urośnie nam 2 razy, potem krótko zagniatamy żeby pozbyć się gazów, dzielimy na części i wałkujemy.
--
Na rozwałkowany na 3mm i ponacinany po bokach placek nakładamy banany,
potem zaplatamy po kolei lub na przemian i już jest gotowe do upieczenia.
potem zaplatamy po kolei lub na przemian i już jest gotowe do upieczenia.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem (opcjonalnie dodajemy posypkę)
Pieczemy w 180-200 st C// 40-50 min (zależy od piekarnika)
Ciasta jeszcze starczy nam na wiele więcej niż tylko na jeden strucel.
Można zrobić jeszcze 2 strucle, ale warto też upiec małe bułki z bananem,
które szybko i łatwo się robi, a na pewno znajdą wielu amatorów i smakoszy.
Poniżej pokazuję na fotce jak łatwo i szybko przygotujemy takie pyszne drożdżówki, które upieczemy w bardzo krótkim czasie tj. 15-20 min.
--
--
--
--
--
--
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz