Domowy biszkopt, który nie wymaga cudowania :) itp. historii.
Ciasto upieczone z jajek, mąki, cukru i budyniu :) bez proszku do pieczenia.
Potrzebujemy mikser, 6 jaj, 1 szkl. mąki, 1 szkl. cukru, budyń, szczyptę soli ...
Jajka wbijamy do miski i włączamy miksowanie dosypując szczyptę soli.
Potem dodajemy cukier, mąkę i budyń.
Miksujemy do czasu połączenia się produktów, gdy otrzymamy jednolitą jasną masę.
Przygotowujemy formę :) z papierem do pieczenia.
Przelewamy do formy nasze zmiksowane ciasto.
Pieczemy 40-50 min w temp. 170-180 st.C
Sprawdzamy patyczkiem czy jest dobre i potem zostawiamy do ostygnięcia w uchylonym piekarniku.
Jak już mamy biszkopt budyniowy, to krem również może być budyniowy :)
Krem budyniowy: 2 szkl. mleka, 6 łyżek cukru, budyń, 3 łyżki mąki, kostka masła.
Mąkę i budyń rozrabiamy z 3/4 szkl. mleka.
Pozostałe mleko gotujemy z cukrem.
Do gotującego się mleka wlewamy przygotowaną mieszankę :)
Intensywnie cały czas mieszamy (tj.15-20 sekund i zestawiamy) żeby budyń się nie przypalił.
Studzimy budyń, w tym celu przelewamy go do miski, gdzie jak ostygnie połączymy go z masłem.
Miksujemy powoli dodając masło, aż uzyskamy krem.
Przygotowanym kremem smarujemy przekrojone ciasto.
Dodajemy wg uznania różne dodatki i wkładamy do lodówki.
Potem już tylko serwujemy, dobry domowy wypiek :)
Smacznego !!!
proste, ja do gotującego się budyniu daję masło mieszam studzę troszkę tylko i wylewam
OdpowiedzUsuńWitam ! :) każdy sposób na domowe pyszności jest dobry :) Pozdrawiam ! Zapraszam częściej !
Usuń