czwartek, 26 maja 2016

Biszkopt budyniowy

Domowy biszkopt, który nie wymaga cudowania :)  itp. historii.
Ciasto upieczone z jajek, mąki, cukru i budyniu :) bez proszku do pieczenia.


Potrzebujemy mikser, 6 jaj, 1 szkl. mąki, 1 szkl. cukru, budyń, szczyptę soli ... 


Jajka wbijamy do miski i włączamy miksowanie dosypując szczyptę soli.


Potem dodajemy cukier, mąkę i budyń.


Miksujemy do czasu połączenia się produktów, gdy otrzymamy jednolitą jasną masę.


Przygotowujemy formę :) z papierem do pieczenia.


Przelewamy do formy nasze zmiksowane ciasto.


Pieczemy 40-50 min w temp. 170-180 st.C 


Sprawdzamy patyczkiem czy jest dobre i potem zostawiamy do ostygnięcia w uchylonym piekarniku.


Jak już mamy biszkopt budyniowy, to krem również może być budyniowy :)
Krem budyniowy: 2 szkl. mleka, 6 łyżek cukru, budyń, 3 łyżki mąki, kostka masła.


Mąkę i budyń rozrabiamy z 3/4 szkl. mleka.
Pozostałe mleko gotujemy z cukrem.


Do gotującego się mleka wlewamy przygotowaną mieszankę :)


Intensywnie cały czas mieszamy (tj.15-20 sekund i zestawiamy) żeby budyń się nie przypalił.


Studzimy budyń, w tym celu przelewamy go do miski, gdzie jak ostygnie połączymy go z masłem.


Miksujemy powoli dodając masło, aż uzyskamy krem.


Przygotowanym kremem smarujemy przekrojone ciasto.


Dodajemy wg uznania różne dodatki i wkładamy do lodówki.


Potem już tylko serwujemy, dobry domowy wypiek :)


Smacznego !!! 

2 komentarze:

  1. proste, ja do gotującego się budyniu daję masło mieszam studzę troszkę tylko i wylewam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ! :) każdy sposób na domowe pyszności jest dobry :) Pozdrawiam ! Zapraszam częściej !

      Usuń