Kotlet mielony z kaszą gryczaną, ziemniaki, buraczki słodko kwaśne i kompot.
Proste i dobre jedzenie dla każdego, jeżeli ktoś lubi zwykłe domowe dania.
Ziemniaki gotujemy w łupinach, buraczki serwujemy na zimno lub na ciepło.
KOTLETY SKŁAD: 500 g mięsa mielonego z łopatki lub z szynki, ~500 g
kaszy ugotowanej i wystudzonej-gryczanej albo perlistej lub pęczak, 2 jajka,
pół łyżeczki soli, ~płaska łyżeczka pieprzu ziołowego, łyżka majeranku, kilka łyżek bułki tartej, podduszona cebula, pokrojona w kostkę, tłuszcz do smażenia.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą na jednolitą masę i wyrabiamy kotlety. Kotlety smażymy na złoto/brązowo, z dwóch stron mniej-więcej po ~2 minuty.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz