czwartek, 5 maja 2016

Mielony z kaszą

Kotlet mielony z kaszą gryczaną, ziemniaki, buraczki słodko kwaśne i kompot. 
Proste i dobre jedzenie dla każdego, jeżeli ktoś lubi zwykłe domowe dania. 


Ziemniaki gotujemy w łupinach, buraczki serwujemy na zimno lub na ciepło.

KOTLETY SKŁAD:  500 g mięsa mielonego z łopatki lub z szynki, ~500 g 
kaszy ugotowanej i wystudzonej-gryczanej albo perlistej lub pęczak, 2 jajka, 
pół łyżeczki soli, ~płaska łyżeczka pieprzu ziołowego, łyżka majeranku, kilka łyżek bułki tartej, podduszona cebula, pokrojona w kostkę, tłuszcz do smażenia.


Wszystkie składniki mieszamy ze sobą na jednolitą masę i wyrabiamy kotlety. Kotlety smażymy na złoto/brązowo, z dwóch stron mniej-więcej po ~2 minuty.


Smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz