piątek, 5 sierpnia 2016

fasolka na zimę

Prosty sposób na fasolkę szparagową  :) zimą jak znalazł.


W ostatniej chwili zerwaliśmy fasolkę i co teraz?... przecież nie zjemy tyle od razu :)
Nastąpiła szybka decyzja, zaprawiamy :)


Fasolkę myjemy w zimnej wodzie...


Obcinamy końce...


Wkładamy do garnka i gotujemy 3 min...


...od momentu zagotowania.


Potem odcedzamy...


Przekładamy do słoików...


Zasypujemy jedna łyżeczką soli i jedną łyżeczką cukru, potem zalewamy wodą.
Pasteryzujemy 90 min i na drugi dzień jeszcze raz 30 min.


Tak przygotowana może stać 12 miesięcy w spiżarni :)
Dobra do spożycia na ciepło i na zimno :) Smacznego !


2 komentarze:

  1. Mam pytanie odnośnie słoików jaka pojemność .bo chcę robić pół litrowych i czy dalej dajemy łyżeczkę Soli i łyżeczkę cukru.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ... to są słoiki 0,5 litra i kilka było mniejszych ale po łyżeczce jest o.k. ...

      Usuń