Prosty sposób na fasolkę szparagową :) zimą jak znalazł.
--
Fasolkę myjemy w zimnej wodzie...
Obcinamy końce...
Wkładamy do garnka i gotujemy przez 3 min......od momentu zagotowania.
--
--
Potem odcedzamy i przekładamy do słoików (tutaj ~0,5 l )
Zasypujemy 1 łyżeczką soli i 1 łyżeczką cukru, potem zalewamy wodą.
Pasteryzujemy przez 90 min i na drugi dzień jeszcze raz 30 min.
Tak przygotowana może stać 12 miesięcy w spiżarni :)
Dobra do spożycia na ciepło i na zimno :)
Smacznego !
Mam pytanie odnośnie słoików jaka pojemność .bo chcę robić pół litrowych i czy dalej dajemy łyżeczkę Soli i łyżeczkę cukru.pozdrawiam
OdpowiedzUsuń... to są słoiki 0,5 litra i kilka było mniejszych ale po łyżeczce jest o.k. ...
Usuń