piątek, 5 sierpnia 2016

Fasolka na zimę

Prosty sposób na fasolkę szparagową :) zimą jak znalazł.


--


Fasolkę myjemy w zimnej wodzie...


Obcinamy końce...


Wkładamy do garnka i gotujemy przez 3 min......od momentu zagotowania.


--


--


Potem odcedzamy i przekładamy do słoików (tutaj ~0,5 l ) 


Zasypujemy 1 łyżeczką soli i 1 łyżeczką cukru, potem zalewamy wodą.
Pasteryzujemy  przez  90 min i na drugi dzień jeszcze raz 30 min.


Tak przygotowana może stać 12 miesięcy w spiżarni :)
Dobra do spożycia na ciepło i na zimno :) 


Smacznego !

2 komentarze:

  1. Mam pytanie odnośnie słoików jaka pojemność .bo chcę robić pół litrowych i czy dalej dajemy łyżeczkę Soli i łyżeczkę cukru.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ... to są słoiki 0,5 litra i kilka było mniejszych ale po łyżeczce jest o.k. ...

      Usuń