sobota, 6 sierpnia 2016

Ciasto ze śliwkami

Jest sezon na śliwki, więc nie ma wyjścia, trzeba zrobić ciasto ze śliwkami...


CIASTO: 1 kg mąki, 1 szkl. cukru,~40-50g drożdży, 3 jaja, 100 g masła, 1 szkl. wody
Do miski przesiewamy mąkę, robimy dołek pośrodku gdzie wkruszamy drożdże-dodajemy cukier i ciepłą wodę-zawartość w dołku lekko mieszamy żeby drożdże zaczęły "pracować" po połączeniu sie z cukrem, wodą i mąką. Przykryte
 odstawiamy na 10-15 minut, Następnie dodajemy pokrojone masło wbijamy jajka i
 szczyptkę soli... całość mieszamy łyżką lub mikserem z hakami do ciasta,
potem wyrabiamy ręcznie do czasu gdy ciasto będzie odchodziło od ręki, jak
 jest za mokre dodajemy ciut mąki, jak za suche dwie łyżki wody... 
Przykrywamy i odstawiamy na 30-60 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu krótko zagniatamy, żeby pozbyć się gazów. 
ŚLIWKI- myjemy w zimnej wodzie, pestkujemy i już gotowe do użycia.


Ciasto dzielimy na cztery części i zaczynamy wałkować i okładać śliwkami
każdy kawałek ciasta... opcjonalnie można dodać twaróg i posypać cukrem...


Zawijamy...


Wrzucamy do foremki...


Zawijamy drugie  tak samo, smarujemy rozbitym jajkiem...i wstawiamy do
 pieczenia na 50 min/ 180 st.C -na środkowej szynie w funkcji góra/dół :)  


Nadal  jeszcze mamy ciasto i śliwki to robimy małe ciastka :)...


Po ....  zostanie jeszcze ładny kawałek ciasta, więc zaplatamy strucelka.


Wszystko smarujemy rozbitym jajkiem, wyjmujemy poprzednio wstawione ciasta
Wkładamy kolejne, tym razem te mniejsze więc na 30 min /180 st.C...
pieczemy na środkowej szynie w funkcji góra/dół :) 


Zawijasy ładnie się upiekły i nabrały kolorów :) ...


Wyjmujemy do ostudzenia na deskę...studzimy minimum 30 min :) 


--


--


--


Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz