sobota, 6 sierpnia 2016

Ciasto ze śliwkami

Dostaliśmy śliwki , każdy pojadł, a tu jeszcze tyle zostało...
Nie ma wyjścia, trzeba zrobić ciasto ze śliwkami...


Świeże śliwki mają krótki sezon i drugi raz może się zdarzyć dopiero za rok.
Ciasto : 1kg mąki, 1szkl. cukru, 50 g drożdży, 3 jajka, 100 g masła, 1 szkl. wody


Jak już mamy ciasto, umyte i wypestkowane śliwki,  to do dzieła !
Wałkujemy kawałek ciasta i układamy śliwki, można dodać twaróg i posypać cukrem...


Zawijamy...


Wrzucamy do foremki...


Zawijamy drugie  tak samo...i wstawiamy do pieczenia na 50 min/ 180 st.C 


Jeżeli jeszcze mamy ciasto i śliwki to robimy małe ciastka :)...


Po wycięciu kółek na ciastka... zostanie jeszcze ładny kawałek, więc zaplatamy strucelka.


Wszystko smarujemy rozbitym jajkiem, wyjmujemy poprzednio wstawione ciasta ... i
wkładamy kolejne, tym razem te mniejsze więc na 30 min /180 st.C...


Zawijasy ładnie się upiekły i nabrały kolorów :) ...


Wyjmujemy do ostudzenia na deskę...


Ciastka jak widać też dobrze wyszły, mamy teraz czas żeby zająć się pozostałymi śliwkami.


Z jogurtu, mleka, pudru i żelatyny robimy białą galaretkę...


Ze śliwek robimy mus i żelujemy go z żelatyną...jedno i drugie wstawiamy do lodówki...


W tym czasie ciasta się wystudziły, to możemy je udekorować...


Teraz już są gotowe do degustacji...


Śliwki pięknie się połączyły z serem i cukrem migdałowym, a ciasto wyrosło... 


Białe desery po godzinie stężały, ... ozdabiamy je  śliwką.


Mus śliwkowy też zastygł, dodajemy do ozdoby śliwkę i jakieś małe co nie co...


Tak przygotowani na popołudnie, możemy zabrać się za przygotowanie obiadu :)
Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz