Prosta, smaczna zupa, kto by pomyślał, że cebula może tak słodko smakować.
Zupa do której prawie nic nie potrzeba, tylko trochę czasu, NO i cebuli :)
Bulion warzywny: włoszczyzna w słupkach/mrożona ~500 g, ~3 litry wody,
liść laur., ziele ang, płaska łyżeczka soli, tłuszcz 70g smalcu lub 1/2 szkl. oleju
*** opcjonalnie kostka bulionowa lub ciutkę magi wg swojego smaku
wg życzenia i wg uznania dodajemy czosnek i tymianek ...
Obieramy cebulę 8-10 szt. i małą główkę czosnku, kroimy wszystko w kostkę...
Na grzanki przygotowujemy chleb ~7-9 kromek, który kroimy w kostkę ...
Cebulę i czosnek dusimy na głębokiej patelni, w gorącym tłuszczu.
Chleb wstawiamy do piekarnika na 15min 200 st. C ...
Jak cebula z czosnkiem się zeszkli, wówczas podlewamy trochę bulionem,
chwilę odparowujemy, dodajemy przyprawy-sól, pieprz-łyżkę tymianku i
chwilę odparowujemy, dodajemy przyprawy-sól, pieprz-łyżkę tymianku i
całość przelewamy do garnka z gotującym się od 10 minut bulionem...
Podajemy z grzankami chlebowymi i opcjonalnie z żółtym serem
dorzuconym przed samym podaniem gorącej zupy... i posypujemy zieleniną.
Smacznego !
Prosty a zarazem ciekawy przepis , jutro go wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń:) cieszę się, że się podoba :) ... znawcy mówią jednak, że cebulowa musi być z dodatkiem koniaku :) a ich oponenci, że z białym winem :) :) :).... a nam bardzo smakuje bez tych dodatków :) Polecam <3
Usuń