poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Zupa cebulowa

Prosta, smaczna zupa, kto by pomyślał, że cebula może tak słodko smakować.
Zupa do której prawie nic nie potrzeba, tylko trochę czasu, NO  i cebuli :)  


Bulion warzywny: włoszczyzna w słupkach/mrożona ~500 g, ~3 litry wody,
 liść laur., ziele ang, płaska łyżeczka soli, tłuszcz 70g smalcu lub 1/2 szkl. oleju
*** opcjonalnie  kostka  bulionowa  lub ciutkę magi wg swojego smaku 
wg życzenia i wg uznania dodajemy czosnek i tymianek ... 


Obieramy cebulę 8-10 szt. i małą główkę czosnku, kroimy wszystko w kostkę... 


Na grzanki przygotowujemy chleb ~7-9 kromek, który kroimy w kostkę ...


Cebulę i czosnek dusimy na głębokiej patelni, w gorącym tłuszczu.


Chleb wstawiamy do piekarnika na 15min 200 st. C ...


Jak cebula z czosnkiem się zeszkli, wówczas podlewamy trochę bulionem,
chwilę odparowujemy, dodajemy przyprawy-sól, pieprz-łyżkę tymianku i
całość przelewamy do garnka z gotującym się od 10 minut  bulionem... 


Podajemy z grzankami chlebowymi i opcjonalnie z żółtym serem
 dorzuconym przed samym podaniem gorącej zupy... i posypujemy zieleniną.


 Smacznego ! 

2 komentarze:

  1. Prosty a zarazem ciekawy przepis , jutro go wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) cieszę się, że się podoba :) ... znawcy mówią jednak, że cebulowa musi być z dodatkiem koniaku :) a ich oponenci, że z białym winem :) :) :).... a nam bardzo smakuje bez tych dodatków :) Polecam <3

      Usuń