wtorek, 20 sierpnia 2019

Pierogi z kaszą i boczkiem

Duże pierogi z piekarnika, to doskonałe w przygotowaniu danie, jak nie ma zbyt dużo czasu.


--


Skład farszu: ugotowana kasza 2 torebki po 100g,  boczek 250g, cebula 1, 
czosnek 3-5 z., przyprawy ziołowe...sól i pieprz do smaku, zielenina, jajko.  


Boczek smażymy na złoto brązowo i wystudzony dodajemy 
do reszty przygotowanych w misce  składników, całość mieszamy.


--


Ciasto: 500 g mąki, jajko, 1 szkl. ciepłej wody, łyżeczka soli, łyżka papryki i majeranku. 


Całość wyrabiamy razem na jednolitą masę, jak wychodzi za miękkie dodajemy 2-3 łyżki mąki.


--


Potem dzielimy na części i wałkujemy na grubość 3-5 mm.
Następnie wycinamy bulionówką kółka i napełniamy farszem.


Posklejane pierogi układamy na blachę i smarujemy rozbitym jajkiem.


Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 200 st.C/ 20-25 min.
Serwujemy gorące, ale można też zajadać na zimno.


Smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz