Schab z warzywami... super smaczna propozycja, na obiad lub na kolację.
--
--
--
--
Świeży schab płuczemy w zimnej wodzie , osuszamy i odcinamy zbędne
kawałki, żeby uzyskać kształtny kawał mięsa, który głęboko nacinamy
robiąc grube plastry, przyprawiamy solą, a następnie pieprzem i papryką.
Następnie do naczynia żaroodpornego wkładamy przyprawione mięso, na spód
uprzednio dając warzywa (np. mrożone) ja dałem bardzo młode marchewki,
dodatkowo wykorzystałem jeszcze 3 połówki kolorowej papryki, którą
razem z marchewkami poukładałem w mięsie i poprzekładałem dookoła.
--
--
Na wierzch dajemy ~50 g smalcu i przyprawiamy papryką lub inną przyprawą.
--
--
Przygotowany schab chowamy do lodówki na noc lub pieczemy od razu .
Piec rozgrzany do 200 st.C,góra/dół ... pieczemy ~1,5 kg mięsa -90 minut.
Po wyjęciu z pieca-... łapiąc dwoma widelcami wyjmujemy mięso na półmisek
Pozostałe warzywa odcedzamy przez sitko i dokładamy do półmiska.
Sos, który się zrobił wykorzystujemy lub nie, ale jest przepyszny :)
--
Serwujemy na gorąco z czym kto lubi wg. uznania- ziemniaki, pieczywo, ryż...
--
Jak coś zostanie, przekładamy do naczynia i chowamy na potem do odgrzania.
--
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz