piątek, 2 sierpnia 2019

Schab w warzywach

Schab z warzywami... super smaczna propozycja, na obiad lub na kolację.


--


--


--


--


Świeży  schab płuczemy w zimnej wodzie , osuszamy i odcinamy zbędne 
kawałki, żeby uzyskać kształtny kawał mięsa, który głęboko nacinamy 
 robiąc grube plastry, przyprawiamy solą, a następnie pieprzem i papryką.


Następnie do naczynia żaroodpornego wkładamy przyprawione mięso, na spód
 uprzednio dając warzywa (np. mrożone) ja dałem bardzo młode marchewki,
 dodatkowo wykorzystałem jeszcze 3 połówki kolorowej papryki, którą 
razem z marchewkami poukładałem w mięsie i poprzekładałem dookoła.


--


--


Na wierzch dajemy ~50 g smalcu i przyprawiamy papryką lub inną przyprawą.


--


--


Przygotowany schab chowamy do lodówki na noc lub pieczemy od razu .
Piec rozgrzany do 200 st.C,góra/dół ... pieczemy ~1,5 kg mięsa -90 minut.


Po wyjęciu z pieca-... łapiąc dwoma widelcami wyjmujemy mięso na półmisek
Pozostałe warzywa odcedzamy przez sitko i dokładamy do półmiska.
Sos, który się zrobił wykorzystujemy lub nie, ale jest przepyszny :)


--


Serwujemy na gorąco z czym kto lubi wg. uznania- ziemniaki, pieczywo, ryż...


--


Jak coś zostanie, przekładamy do naczynia i chowamy na potem do odgrzania.


--


Smacznego !!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz