Pierogi, super smaczna potrawa, która znika szybciej niż naleśniki.
Ciasto robimy z 500 g mąki, 1 łyżki soli, 1 jajka i szklanki wody. Mięso 500 g zmielone
z indyka doprawiamy solą, pieprzem, wbijamy jajko i dodajemy trochę bułki tartej.
Ciasto po wyrobieniu odstawiamy przykryte na 30 min., potem dzielimy je
na 4 części... wałkujemy, wycinamy krążki, nakładamy mięso i lepimy pierogi.
Polepione pierogi wrzucamy do osolonej gotującej się wody.
Po wypłynięciu pierogów i zagotowaniu ponownym wody, wyławiamy po 4-5 min.
Potem chwilę hartujemy w zimnej wodzie lub podajemy od razu gorące np. z kwaśną śmietaną.
Zahartowane wkładamy do lodówki, zamrażamy lub zostawiamy do odsmażenia.
Smacznego !!!
Dziękuję serdecznie za wszystkie smaczne przepisy.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńA mięso surowe do pierogów
OdpowiedzUsuń