czwartek, 4 lutego 2016

Karkówka

Pyszna pieczona karkówka, fantastycznie się  prezentuje i pięknie pachnie cały dom.


Przygotowanie jest tak proste, że każdy może to zrobić.


Potrzebny jest ładny kawałek mięsa, sól, pieprz, czosnek, majeranek i trochę oleju.


Przyprawy  łączymy razem z olejem, a karkówkę układamy do naczynia żaroodpornego.


W naczyniu smarujemy przyprawami, tak przygotowane mięso odstawiamy do lodówki
 na godzinę, dwie, całą noc lub pieczemy od razu tak jak tutaj, to pokazuję.


Piekarnik ustawiamy na 200 st.C / 2 godz., bo czas pieczenia,  to na 1 kg / 1 godz.


Na 15 minut przed końcem pieczenia można zdjąć pokrywę, żeby przypiec z  wierzchu.


Możemy spożywać na gorąco, do obiadu lub kolacji krojąc grube plastry.


Po wystudzeniu, mamy świetną domową wędlinę do kanapek.


Takiej karkówki w sklepie na pewno  nie kupimy.


Smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz