czwartek, 4 lutego 2016

Karkówka

Pyszna pieczona karkówka, fantastycznie się prezentuje i pachnie cały dom.


Przygotowanie jest tak proste, że każdy może to sobie przygotować


Skład :karkówka ~2 kg, płaska łyżka soli, łyżeczka czarnego  pieprzu,
 łyżeczka papryki, 5 ząbków czosnku, łyżka majeranku i 1/2 szkl. oleju.
Przyprawy  łączymy razem z olejem, a karkówkę wkładamy do naczynia


Smarujemy dokładnie całość przyprawami, tak przygotowane
mięso odstawiamy do lodówki na ~2-3 h albo na całą noc.


Następnie pieczemy  w 200-220 st.C /2 h,  góra/dół -->> na 1 kg / 1 h.


Na 15 min. przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę, żeby przypiec.. 
Serwujemy na gorąco, do obiadu lub kolacji, krojąc w grube plastry :)  
Natomiast na zimno, to po wystudzeniu chowamy do lodówki na minimum
 6 h i wówczas mamy świetną wędlinę do chleba, którą kroimy normalnie :) 


Smacznego ! 

4 komentarze:

  1. Witam,co robie nie tak ze moja karkowka nie daje sie w plastry pokroic ?Jest tylko masa miesa ktore sie kruszy i nie apetycznie wyglada.Bede wdzieczna za odpowiedz.Pozdrawiam, dziekujac za wspaniale przepisy z ktorych nie omieszam sie skorzystac

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Witam :) ... "karkowka nie daje sie w plastry pokroic "... 1. jeżeli ma być na gorąco, to bardzo ostry nóż i nie kroimy od razu tylko po 10-15 minutach jak soki w mięsie uspokoją się po pieczeniu... 2. ...na zimno, ostry nóż i już p.s. też nigdy nie wiadomo na jakie mięso trafimy -jak tucznik był zbyt młody, to może być taka sytuacja... nie wiem ...

      Usuń
  2. WIELKIE DZIEKI;POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń