czwartek, 4 sierpnia 2016

domowe rogaliki

Małe, smaczne, drożdżowe, z domowym dżemem z czerwonej porzeczki :) 


Robimy ciasto drożdżowe :)
z 1 kg mąki, 1/2 kost. drożdży, szklanki cukru, 3 jajek, 1/2 kost. masła, cukru waniliowego...


Ciasto dzielimy, wałkujemy i kroimy :)
Potem nakładamy dżem i zwijamy :)


Pieczemy 25-30 min / 180 st.C


W tym czasie robimy ciastka na drugą blachę :)


Tym razem kroimy inaczej :) nakładamy i zwijamy...


Ostatni kawałek ciasta możemy rozwałkować i nałożyć porzeczki na całość...


Następnie zwijamy i kroimy na małe wałki :)


Pierwsze ciastka już się upiekły :)


Kolejne smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy cukrem waniliowym
Wkładamy do pieczenia 25-30 min/ 180 st.C


Ciastka są super smaczne, wyrośnięte, pachnące...


Gotujemy herbatę i do dzieła :) Smacznego ! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz