czwartek, 4 sierpnia 2016

Domowe rogaliki

Małe, smaczne, drożdżowe, z domowym dżemem z czerwonej porzeczki. 


Ciasto drożdżowe: 1 kg mąki, 50g drożdży, szklanka cukru, 3 jajka, 100 g masła,...


Ciasto dzielimy, wałkujemy i kroimy, potem nakładamy dżem i zwijamy rogale.


Pieczemy 25-30 min / 180 st.C


W tym czasie robimy ciastka na drugą blachę ...


Tym razem kroimy inaczej... nakładamy i zawijamy...


Ostatni kawałek ciasta możemy rozwałkować i nałożyć porzeczki na całość...


Następnie zwijamy i kroimy na małe wałki, też wyjdą fajne ciastka.


Gdy pierwsze ciastka już się upieką...


to kolejne smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy cukrem waniliowym,
a następnie wkładamy do pieczenia 25-30 min/ 180 st.C


Ciastka są super smaczne, wyrośnięte, pachnące...


--


Smacznego !

3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Witam :) Tak jest potrzebne około ~400 ml ...zależy od mąki jakie wyjdzie ciasto ...można zawssze dosypać mąki jak za miękkie lub dolać kilka łyżek mleka jak za twarde... :) można też na zrobić wodzie jak są osoby "bez laktozowe" ...

      Usuń
    2. ...proszę zajrzeć tutaj na mój nowszy wpis o bułkach maślanych...tam oprócz bułek powstały rogale... i do środka można też nałożyć co nie co . Pozdrawiam ! http://chlebanaszego.blogspot.com/2017/05/buki-maslane.html

      Usuń