poniedziałek, 25 września 2017

Keczup z cukinii

Polecam smaczny domowy keczup, który w łatwy sposób przygotujemy.


Potrzebujemy tylko cukinię, dodatki i trochę czasu,


Cukinię obieramy ze skóry, kroimy wzdłuż na części  i usuwamy nasiona.
Ważymy i szykujemy dodatki, które na pewno znajdą się w każdym domu.


SKŁAD: *** Proporcje w stosunku do 1 kg cukinii
Na 1 kg obranej cukinii  1 cebula, 250g włoszczyzny
pokrojonej w słupki - najlepiej  z mrożonki (bo jest na 100% czysta), 
1 szklankę cukru, 200g / słoiczek - koncentratu pomidorowego,
  100-125 ml/pół szkl. octu, 1 łyżkę płaską soli, a pieprz i paprykę wg uznania.


Cukinię ucieramy na grubych oczkach tarki..


Dodajemy włoszczyznę, sól i cukier, a następnie dokładnie mieszamy.


--


Wymieszane i przykryte chowamy do lodówki na kilka godzin (~8h) lub na noc.


Potem zagotowujemy całość i gotujemy na średnim/małym 
ogniu 15-20 minut // ~20 min od czasu zagotowania  


Pod koniec gotowania dodajemy ocet-koncentrat i miksujemy blenderem.


Teraz dodajemy paprykę...// dodałem 2 czubate łyżki na 4 kg cukinii...


Jeżeli keczup ma być pikantny,to dodajemy ostre przyprawy wg. smaku.
-dodałem płaską łyżkę pieprzu na 4 kg cukinii i 1 kg włoszczyzny.


Po przyprawieniu gotujemy 1 minutę i przelewamy do przygotowanych słoików,
które odwracamy- po zakręceniu- na min 10 minut do góry dnem, żeby zassało... 


Pasteryzujemy normalnie w garnku z gotującą się wodą przez 15-20 minut, 
 wody w garnku powinno być tyle żeby  nie dosięgała pokrywek, a 
inny sposób, to pasteryzacja w piekarniku 130 st.C / 20min. funkcja góra/dół.


Pasteryzowany keczup chowamy w ciemne i chłodne miejsce - trwałość 1 rok.


Smacznego !

4 komentarze:

  1. Uwielbiam cukinię i przetwarzam z niej, co tylko się da: dżemy, sałatki, ciasto, pasztet no i keczup z dodatkiem świeżych pomidorów - polecam, jest smaczny i zdrowy:)) Choć mój przepis się różni od pańskiego, to jednak efekt ten sam: niezwykle smaczny!
    Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) Cukinia jest niesamowita :) ...a keczup jest de luxe :) Pozdrawiam !

      Usuń
  2. Ketchup wygląda zachęcająco:) Wiadomo,że to co zrobimy sami jest najlepsze:)ja z cukinii jeszcze nie robiłam ale zrobiłam ketchup z dyni i bardzo zachęcam do zrobienia,bo jest niesamowity;
    Fajny blog,lubię tu zaglądać:) gratuluję i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) moja dynia jeszcze rośnie :) ale zadzwonie po szwagra bo ma niesamowite rozmiary :) wówczas spróbuję :) Dziękuję za miłe słowa :) Pozdrawiam !

      Usuń