Proponuję przygotowanie obiadu, który możemy ugotować w jednym garnku.
Do przygotowania takiego obiadu dla 8 osób potrzebujemy: 3 litry wody,
3 ziemniaki, 3 marchewki, 3 pomidory, 3 korniszony, 2 cebule, 500g pieczarek,
5 ząbków czosnku, 500g mięsa mielonego-łopatki , pęczek pietruszki, 1 por,
2 koncentraty pomidorowe, 350g włoszczyzny w słupkach, 1 jajko, 3 łyżki
bułki tartej, 1 łyżka papryki, 1 płaska łyżka soli, 5 ziaren ziela angielskiego,
4 liście laurowe, 1 płaska łyżeczka pieprzu, 1 łyżka oregano lub majeranku.
Warzywa myjemy w zimnej wodzie, obieramy, kroimy w kostkę, paski, pióra...
Mięso doprawiamy, dodajemy włoszczyznę , jajko, bułkę i lepimy pulpety...
Po takim przygotowaniu możemy przystąpić do gotowania obiadu.
Do garnka nalewamy zimną wodę i wrzucamy część pokrojonych
warzyw tj. ziemniaki, marchewkę, pieczarki, również dokładamy ziele
angielskie i liść laurowy... gotujemy do miękkości ziemniaków.
--
Potem dorzucamy wcześniej przygotowane/pokrojone itp. pomidory,
por, cebulę, korniszony, pietruszkę... przyprawiamy-papryką-solą-pieprzem-...
Zupa ponownie się zagotuje -wówczas wkładamy pulpety i gotujemy ~ 10 min.
--
Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, wyciśnięty czosnek i gotujemy 2min
Po ugotowaniu przelewamy do wazy i na gorąco serwujemy, posypane zieleniną.
--
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz