Polecam każdemu te super smaczne wypieki na niedzielę i nie tylko.
Ciasto: 1 kg mąki 450, 50 g drożdży, ~400 ml ciepłego mleka, 1/2 kost. masła 100 g,
1 szkl. cukru, szczypta soli, 2 jajka, cukier waniliowy.
Zaczyn: do mleka dodajemy rozkruszone drożdże, łyżkę cukru, 4 łyżki mąki... mieszamy,
następnie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 min. pod przykryciem.
Do przesianej mąki dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy,
po wymieszaniu dodajemy wyrośnięty zaczyn.
Mieszamy łyżką lub mikserem z hakami do ciasta i potem wyrabiamy ręcznie.
Tak wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 30-60 min. do wyrośnięcia.
Następnie krótko zagniatamy wyrośnięte ciasto, dzielimy na części i wałkujemy.
--
Rozwałkowany placek kroimy na części, nakładamy dżem, konfiturę, twarożek,
zawijamy, zaplatamy, rolujemy... i wykładamy na blachy do pieczenia.
--
--
--
--
--
--
--
Tak przygotowane smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy nasionami maku, sezamu.
Możemy również nie smarować i po upieczeniu ozdobić lukrem cytrynowym i posypką.
Pieczemy w 200 st.C / 20-25 min. góra/dół
Zależy od piekarnika, trzeba sprawdzać.
Po upieczeniu chwilę studzimy.
Smacznego !
Bardzo dobre 😊 polecam
OdpowiedzUsuń:) :) :)
UsuńUpiekłam chłkę i ślimaczki wyszły bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńPyszne..... mniam, mniam :-)
OdpowiedzUsuń