czwartek, 22 czerwca 2017

Chleb pszenny, dokładny przepis.

Propozycja na pyszny, pulchny, pachnący i świeży chleb.


Skład: mąka 650 1 kg, mąka 2000 ~1 szklanka,ciepła woda 2 szklanki, drożdże 50 g,
 cukier 1 łyżka, sól 1 łyzka, ugotowane ziemniaki 4-5 szt.


Zaczyn: woda, cukier, drożdże, 3 łyżki mąki...łączymy razem w misce dokładnie mieszając,
następnie odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 min.


Ciasto: mąkę przesiewamy do miski i wsypujemy sól, potem dodajemy rozgniecione ziemniaki.
Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy do wyrośniętego  zaczynu.


--


--


--


--


Mieszamy łyżką lub mikserem z odpowiednimi końcówkami do ciasta.


Potem dosypujemy trochę mąki i wyrabiamy ręcznie ciasto.


Po wyrobieniu odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny.


Gdy ciasto wyrośnie tzn. powiększy się o 2 -3 razy wtedy zagniatamy je i wyrabiamy chleby.


Podana ilość wystarczy na zrobienie dwóch dużych chlebów w foremkach 30cm x 11cm


Foremki z chlebami przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30-60 min.  
lub jak nie mamy czasu, to wstawiamy na noc zafoliowane do lodówki.


Po wyrośnięciu chlebki smarujemy mlekiem i posypujemy lub nie makiem, czarnuszką...
Po posypaniu lekko nacinamy, żeby chleb nie pękał gdzie chce...


Pieczemy w 200 st.C //GÓRA/DÓŁ 50-60 minut ***
***zależy jaki macie piekarnik, mój jest stary elektryczny.


--


Po wyjęciu stukamy w spód chleba i jak jest głuchy odgłos tzn., że chleb jest gotowy, 
jeżeli się nie dopiekł, to wstawiamy jeszcze na 5 minut bez foremek na samą kratkę.


Studzimy na kratce, w koszyku, na desce przykryte ściereczką minimum 60 minut.


Potem serwujemy fantastyczny, domowy, swojski chleb.


Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz