Propozycja na pyszny, pulchny, pachnący i świeży chleb.
Skład: mąka typ 650 1 kg, mąka typ 2000 ~1 szklanka, ciepła woda 2 szklanki,
drożdże 40-50 g, cukier 1 łyżka, sól 1 łyzka, ugotowane ziemniaki 4-5 szt.
***opcjonalnie dajemy suche drożdże 2 x 8g -stosujemy wg. opisu na paczce
Zaczyn: wodę, cukier, rozkruszone drożdże, 3 łyżki mąki-mieszamy razem,
przykryte odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jakieś 10-15 minut
Ciasto: mąkę przesiewamy dodajemy sól, potem rozgniecione ziemniaki.
Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy do wyrośniętego zaczynu.
--
--
--
--
Mieszamy łyżką lub mikserem z hakami do mieszania ciasta.
Potem dosypujemy trochę mąki i wyrabiamy ręcznie ciasto.
Jak wyjdzie za mokre dosypujemy 2 łyżki mąki, za suche-odwrotnie :)
Wyrobione ciasto, odstawiamy przykryte do wyrośnięcia, na 1-2 godziny.
Ciasto wyrośnie/powiększy~2 razy-zagniatamy je krótko, by pozbyć się gazów.
Dzielimy ciasto na pół i wyrabiamy 2 chleby do foremek 30cm x 10 cm
Foremki przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30-60 min.
Po wyrośnięciu smarujemy mlekiem i posypujemy lub nie makiem, czarnuszką...
Po posypaniu lekko nacinamy, żeby chleb nie pękał gdzie mu się zachce...
--
Pieczemy w 200 st.C //GÓRA/DÓŁ 50-60 minut ***
***zależy jaki macie piekarnik, mój jest stary elektryczny-60min
--
Po wyjęciu stukamy w spód chleba i jak jest głuchy odgłos, to chleb jest o.k.
jeżeli nie wówczas wstawiamy- na 5 minut bez foremek na samą kratkę.
Studzimy na kratce, w koszyku, lub na desce przykryte ściereczką 60 minut.
Kroimy bardzo ostrym nożem do chleba...
Smacznego !!!
Wiam. Tez pieke chleb z ziemniakim, ale zamiast cieplej wody , daje wode z ziemniakow w ktorej sie gotowaly. Szkoda wylewac wode z ziemniakow, a chleb jest jeszcze smaczniejszy.
OdpowiedzUsuń