czwartek, 22 czerwca 2017

Chleb pszenny

Propozycja na pyszny, pulchny, pachnący i świeży chleb.


Skład: mąka typ 650 1 kg, mąka typ 2000 ~1 szklanka, ciepła woda 2 szklanki,
 drożdże 40-50 g, cukier 1 łyżka, sól 1 łyzka, ugotowane ziemniaki 4-5 szt.
***opcjonalnie dajemy suche drożdże 2 x 8g -stosujemy wg. opisu na paczce


Zaczyn: wodę, cukier, rozkruszone drożdże, 3 łyżki mąki-mieszamy razem, 
przykryte odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jakieś 10-15 minut


Ciasto: mąkę przesiewamy dodajemy sól, potem rozgniecione ziemniaki.
Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy do wyrośniętego  zaczynu.


--


--


--


--


Mieszamy łyżką lub mikserem z hakami do mieszania ciasta.


Potem dosypujemy trochę mąki i wyrabiamy ręcznie ciasto.
Jak wyjdzie za mokre dosypujemy 2 łyżki mąki, za suche-odwrotnie :)


Wyrobione ciasto, odstawiamy przykryte do wyrośnięcia, na 1-2 godziny.


Ciasto wyrośnie/powiększy~2 razy-zagniatamy je krótko, by pozbyć się gazów.


Dzielimy ciasto na pół i wyrabiamy 2 chleby do foremek 30cm x 10 cm 


Foremki  przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30-60 min.  


Po wyrośnięciu smarujemy mlekiem i posypujemy lub nie makiem, czarnuszką...
Po posypaniu lekko nacinamy, żeby chleb nie pękał gdzie mu się zachce...
--
Pieczemy w 200 st.C //GÓRA/DÓŁ 50-60 minut ***
***zależy jaki macie piekarnik, mój jest stary elektryczny-60min


--


Po wyjęciu stukamy w spód chleba i jak jest głuchy odgłos, to chleb jest o.k. 
jeżeli nie wówczas wstawiamy- na 5 minut bez foremek na samą kratkę.


Studzimy na kratce, w koszyku, lub na desce przykryte ściereczką 60 minut.


Kroimy bardzo ostrym nożem do chleba... 


Smacznego !!!

1 komentarz:

  1. Wiam. Tez pieke chleb z ziemniakim, ale zamiast cieplej wody , daje wode z ziemniakow w ktorej sie gotowaly. Szkoda wylewac wode z ziemniakow, a chleb jest jeszcze smaczniejszy.

    OdpowiedzUsuń