Robi się tak zwyczajnie i po prostu, zobaczcie sami na zdjęciach.
Przepis na ciasto maślane w poście bułki-maślane
Nie ma tutaj żadnych tajemnic,
Ciasto wykładamy na posypany mąką blat/ stół.
Wałkujemy na grubość 2-3 mm.
Kroimy na 8 części.
Potem zaczynamy zwijać rogale.
Zwijamy od podstawy do czubka.
Jeżeli dajemy nadzienie, zasada jest taka sama.
Potem wykładamy na blachę, przykrywamy do lekkiego wyrośnięcia.
Smarujemy żółtkiem i posypujemy makiem .
Pieczemy w 200 st.C / 20- 30 min. zależy od piekarnika.
Po upieczeniu studzimy minimum 30 min.
No i gotowe :)
Smacznego !
Czy można użyć drożdży instant i jeśli tak
OdpowiedzUsuńTo ile ? Dziękuje za odpowiedz.
Witam :) ...na pewno można... paczuszka suchych 7-8 g , to jest 25 g świeżych... p.s. ja raczej nie używam suchych zdarzyło się może dwa razy na 10 lat :) więc nie mam doświadczenia z takim produktem, ale ludzie robią i sobie chwalą. Pozdrawiam ! Proszę sprawdzić na opakowaniu tam gdzieś "niewidocznym drukiem" jest napisane jaki będzie przelicznik :) ...
UsuńBardzo dziękuje za odpowiedz , jestem nowa w chlebowaniu, z drożdżami świeżymi nie mam żadnego jeszcze doświadczenia !
OdpowiedzUsuń