czwartek, 8 czerwca 2017

Jak się robi rogaliki.

Robi się tak zwyczajnie i po prostu, zobaczcie sami na zdjęciach. 
Przepis na ciasto maślane w poście bułki-maślane 


Nie ma tutaj żadnych tajemnic, 


Ciasto wykładamy na posypany mąką blat/ stół.


Wałkujemy na grubość 2-3 mm.


Kroimy na 8 części.


Potem zaczynamy zwijać rogale.


Zwijamy od podstawy do czubka.


Jeżeli  dajemy nadzienie, zasada jest taka sama.


Potem wykładamy na blachę, przykrywamy do lekkiego wyrośnięcia.
Smarujemy żółtkiem i posypujemy makiem .


Pieczemy w 200 st.C / 20- 30 min. zależy od piekarnika.


Po upieczeniu studzimy minimum 30 min. 
No i gotowe :) 


Smacznego !

3 komentarze:

  1. Czy można użyć drożdży instant i jeśli tak
    To ile ? Dziękuje za odpowiedz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) ...na pewno można... paczuszka suchych 7-8 g , to jest 25 g świeżych... p.s. ja raczej nie używam suchych zdarzyło się może dwa razy na 10 lat :) więc nie mam doświadczenia z takim produktem, ale ludzie robią i sobie chwalą. Pozdrawiam ! Proszę sprawdzić na opakowaniu tam gdzieś "niewidocznym drukiem" jest napisane jaki będzie przelicznik :) ...

      Usuń
  2. Bardzo dziękuje za odpowiedz , jestem nowa w chlebowaniu, z drożdżami świeżymi nie mam żadnego jeszcze doświadczenia !

    OdpowiedzUsuń