czwartek, 29 czerwca 2017

Surówka koperkowa w kilka minut

Pyszna surówka do każdego posiłku.


Skład: duża kiść koperku, kapusta 0,3-0,4 kg, ogórki kiszone 4 szt., rzodkiewki 10 szt.,
 czerwona cebula, 3 ząbki czosnku, 2 szczypty soli, 2 szczypty pieprzu, 2 łyżki oleju, 1 łyżka octu.


Kapustę, ogórki, cebulę,czosnek, rzodkiewki ucieramy na tarce.


Dodajemy sól, pieprz, olej i ocet.


Koperek siekamy drobno i dzielimy na pół, jedną część dodajemy do utartych warzyw.
Liście kapusty, które odpadły podczas ucierania kroimy i potem dodajemy do całości.


Dokładnie mieszamy całość.


Przekładamy do miski, na wierzch wykładamy druga część koperku i ozdabiamy rzodkiewką.


Schładzamy w lodówce i już.


Smacznego ! 

4 komentarze:

  1. Darku, dla mnie ciagle pozostaje zagadka jak i czym wycina sie te dekoracyjne rzodkiewki? Probowalam kiedys zwyklym nozem, ale nic z tego nie wyszlo...hmm...
    Pozdrawiam Was cieplutko i zycze milego wieczoru :-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ;-) :) ....na drugim zdjęciu jest taki śmieszny nożyk :) i czubkiem noża robimy dookoła szlaczek ^^^^ wbijając na pół centymetra...potem drugi raz poprawiamy po tych samych śladach ale ciut,ciut głębiej... i rozdzielamy rzodkiewkę/marchewkę ....itp ...:) Pozdrawiam !!! :)

      Usuń
    2. Dzieki, zastanawialam sie jak to sie robi :-) Wyglada pieknie :-) Az chce sie jesc :-) Pozdrawiam wakacyjnie :-)))

      Usuń
    3. Sa takie komplety nożyków do ozdobnego wycinania warzyw.Mam taki.Jeden z nozyków,to jak miniaturowe widełki na kole.

      Usuń