poniedziałek, 19 czerwca 2017

Surówka z kapusty

Kolorowa surówka z kapusty, która może być podana do każdego posiłku.


Skład: główka kapusty, 3 kol. papryki, 1 por, 4 marchewki, 1 cebula i przyprawy.
***opcjonalnie dla ozdoby można dodać pomidorki, szczypiorek lub koperek...  


Kapustę ucieramy na grubych oczkach i przekładamy do misek.


Pozostałe warzywa wg uznania - ucieramy- kroimy i warstwami przekładamy
 na kapuście lub nie, bo można wszystko wymieszać i przyprawić od razu... :)  


Jak już warzywa są w miskach,  to wstawiamy wszystko do schłodzenia.


Następnie z: 1/2 szkl. oleju, 2-3 łyżek octu, dużej szczypty soli, łyżeczki płaskiej
pieprzu, łyżeczki cukru... robimy sobie szybko sos, do przyprawienia surówki.


Po wymieszaniu przelewamy do "dzbanuszka" i serwujemy razem ze 
schłodzoną  surówką, a każdy wg uznania przyprawia -lub nie-po nałożeniu.


Smacznego ! 

2 komentarze:

  1. To ja na imprezę z takimi surówkami wpraszam się :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ... ;-) na samych surówkach się nie kończy ;-) ... są i hulanki i swawole ;-) Pozdrawiam !

      Usuń