Kolorowa surówka z kapusty, która może być podana do każdego posiłku.
Skład: główka kapusty, 3 kol. papryki, 1 por, 4 marchewki, 1 cebula i przyprawy.
***opcjonalnie dla ozdoby można dodać pomidorki, szczypiorek lub koperek...
Kapustę ucieramy na grubych oczkach i przekładamy do misek.
Pozostałe warzywa wg uznania - ucieramy- kroimy i warstwami przekładamy
na kapuście lub nie, bo można wszystko wymieszać i przyprawić od razu... :)
Jak już warzywa są w miskach, to wstawiamy wszystko do schłodzenia.
Następnie z: 1/2 szkl. oleju, 2-3 łyżek octu, dużej szczypty soli, łyżeczki płaskiej
pieprzu, łyżeczki cukru... robimy sobie szybko sos, do przyprawienia surówki.
pieprzu, łyżeczki cukru... robimy sobie szybko sos, do przyprawienia surówki.
Po wymieszaniu przelewamy do "dzbanuszka" i serwujemy razem ze
schłodzoną surówką, a każdy wg uznania przyprawia -lub nie-po nałożeniu.
Smacznego !
To ja na imprezę z takimi surówkami wpraszam się :)
OdpowiedzUsuń... ;-) na samych surówkach się nie kończy ;-) ... są i hulanki i swawole ;-) Pozdrawiam !
Usuń