Pieczone żeberka, to doskonała propozycja dla smakoszy.
SKŁAD: 1 kg żeberek, łyżeczka soli, łyżeczka płaska pieprzu, łyżeczka kopiasta
papryki w proszku, czosnek wg uznania 4-8 ząbków, smalec 1/3 kostki ~70g
Przyprawiamy mięso: najpierw nacieramy solą, potem czosnkiem, następnie
pieprzem i papryką- tak przygotowane przekładamy do naczynia ze smalcem.
Pieczemy w 200 st.C/ 60 min. góra/dół ... i 5 minut bez pokrywki.
Potem mięso odsączamy z tłuszczu, przekładając na papier kuchenny...
Serwujemy gorące, z czym kto lubi, sos też mamy i to prawdziwy-pieczeniowy.
Kroimy bardzo ostrym nożem na porcje - pomiędzy żebrami.
Smacznego !!!
Świetne !!!!
OdpowiedzUsuń...magiczne żeberka :)
UsuńDARKU TAKIEGO NAROBILES NAM SMAKA ZE JUTRO IDE PO ZEBERKA - DZIEKUJE <3
OdpowiedzUsuń