środa, 21 czerwca 2017

Żeberka z piekarnika

Pieczone żeberka,  to doskonała propozycja dla smakoszy.


SKŁAD: 1 kg żeberek, łyżeczka soli, łyżeczka płaska pieprzu, łyżeczka kopiasta
 papryki w proszku, czosnek wg uznania 4-8 ząbków, smalec 1/3 kostki ~70g


Przyprawiamy mięso: najpierw nacieramy solą, potem czosnkiem, następnie
 pieprzem i papryką- tak przygotowane przekładamy do naczynia ze smalcem.


Pieczemy w 200 st.C/ 60 min. góra/dół ... i 5 minut bez pokrywki.


Potem mięso odsączamy z tłuszczu, przekładając na papier kuchenny... 


Serwujemy gorące, z czym kto lubi, sos też mamy i to prawdziwy-pieczeniowy.


Kroimy bardzo ostrym nożem na porcje -  pomiędzy żebrami.


Smacznego !!! 

3 komentarze: