Pyszne domowe drożdżówki, polecam każdemu kto lubi, niech sobie upiecze.
Potrzebujemy tylko drożdżowe ciasto, jakiś dżem, piekarnik i trochę czasu.
Ciasto: 1 kg mąki, 40-50 g drożdży,100 g masła, 1/2 szkl. cukru, 4 jajka, ~2 szkl.
ciepłego mleka, szczyptę soli. Mąkę wsypujemy do miski + jajka-masło-sól.
Zaczyn: do mleka kruszymy drożdże, dodajemy cukier i 3 łyżki mąki, wszystko
mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 10-15 min.
Zaczyn: do mleka kruszymy drożdże, dodajemy cukier i 3 łyżki mąki, wszystko
mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 10-15 min.
Potem zaczyn dodajemy do reszty i wyrabiamy ciasto (miękkie ciasto),
*** jeżeli ciasto wyjdzie zbyt miękkie wówczas dosypujemy 3-5 łyżek mąki ...
Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 30 min. jak trochę podrośnie
*** jeżeli ciasto wyjdzie zbyt miękkie wówczas dosypujemy 3-5 łyżek mąki ...
Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 30 min. jak trochę podrośnie
to zagniatamy, dzielimy na części, wyrabiamy ciastka i bułki, które mogą mieć
różne kształty i formę : klasyczne, zawijane, pierożki... wg swojego uznania
Wszystko zależy od pomysłu wykonawcy i od dodatków, które użyjemy...
Wszystko zależy od pomysłu wykonawcy i od dodatków, które użyjemy...
Ja wykorzystałem do nadziewania mus jabłkowy, stąd tytuł posta :)
--
--
--
--
Pieczemy 20-25 minut / 180-200 st. C zależy od piekarnika.
Upieczone studzimy 30 min. i wówczas ozdabiamy, pudrujemy lub lukrujemy.
Smacznego !
nie ma jak domowe drożdżówki! najlepsze ;)
OdpowiedzUsuń:) ... znikają jak błyskawice :) ... pozdrawiam !!!
Usuń