sobota, 3 czerwca 2017

Drożdżówki jabłkowe

Pyszne domowe drożdżówki, polecam każdemu kto lubi, niech sobie upiecze.


Potrzebujemy tylko drożdżowe ciasto, jakiś dżem, piekarnik i trochę czasu. 


Ciasto: 1 kg mąki, 40-50 g drożdży,100 g masła, 1/2 szkl. cukru, 4 jajka, ~2 szkl.
 ciepłego mleka, szczyptę soli. Mąkę wsypujemy do miski + jajka-masło-sól.
 Zaczyn: do mleka kruszymy drożdże, dodajemy cukier i 3 łyżki mąki, wszystko
 mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 10-15 min.


Potem zaczyn dodajemy do reszty i  wyrabiamy ciasto (miękkie ciasto),
*** jeżeli ciasto wyjdzie zbyt miękkie wówczas dosypujemy 3-5 łyżek mąki ...
Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 30 min. jak trochę podrośnie
 to zagniatamy, dzielimy na części, wyrabiamy ciastka i bułki, które mogą mieć
 różne kształty i formę : klasyczne, zawijane, pierożki... wg swojego uznania
Wszystko zależy od pomysłu wykonawcy i od dodatków, które użyjemy...


Ja wykorzystałem do nadziewania mus jabłkowy, stąd tytuł posta :) 


--


--


--


--


Pieczemy 20-25 minut / 180-200 st. C  zależy od piekarnika.


Upieczone studzimy 30 min. i wówczas ozdabiamy, pudrujemy lub lukrujemy. 


Smacznego ! 

2 komentarze: