sobota, 1 lipca 2017

Schab cebulowy

Prosty przepis  na pyszny obiad lub kolację :) 


--


Schab ~1,4-1,6 kg płuczemy z zimnej wodzie i osuszamy. 
Kroimy na grube plastry i wykładamy do przyprawienia.


Pokrojone... posypujemy solą, pieprzem i papryką wg własnego smaku.


Przygotowujemy naczynie żaroodporne, cebulę w grubych plastrach,
 1/3 kostki smalcu ~70 g. Mięso i cebulę układamy w naczyniu i posypujemy papryką, smalec wkładamy na spód naczynia.


Tak przygotowane mięso pieczemy pod przykryciem ~50 min. / 200 st.C 


Potem bez pokrywki dopiekamy `~10 min.


Serwujemy na gorąco z czym kto lubi... pieczywo, ziemniaki, ryż, makaron... 


Smacznego ! 

12 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. ...witam ! :) piekarnik załatwia 95 % :) i jest fajny obiad :) Pozdrawiam !!! :)

      Usuń
    2. A jak długo pieczesz karczek i tylko dajesz pieprz ,paprykę i sól

      Usuń
    3. ...witam :) pytanie pewnie do Teresy...ale myślę, że przy pokrojonym mięsie czas jest taki sam jak w tym przepisie :) Co innego gdy mamy grubą karkówkę w całości wówczas przeliczamy 1 kg/ 1 h ... :)

      Usuń
  2. zamiast smalcu proponuje dodac maslo (zwykle badz ziolowe/czosnkowe) i wiecej przypraw (ziola prowansalskie,czosnek itd.), schab bedzie bardziej aromatyczny i na pewno mniej tlusty niz w przypadku pieczenia ze smalcem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "Schab cebulowy"...
      -to jest dokładnie taka propozycja przygotowania jak widać powyżej :)
      -smalec jest wskazany w tym przypadku, bo jest to schab wieprzowy i smalec wieprzowy
      -przypraw można dodać ile się chce, a tutaj jest właśnie tyle ile potrzeba :)
      -minimum nakładu maksimum smaku
      -tłusty nie jest w ogóle ponieważ tłuszcz zostaje na dnie naczynia i potem służy jako sos jeżeli ktoś zechce
      .... , .... , .... ....

      Usuń
  3. wow - i juz wiem co upiekę na weekendowy obiad. Dziękuję. Lubię przepisy proste w wykonaniu ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) ja też nie chcę sobie komplikować i tak skomplikowanego życia :) więc prostota i smak w cenie :) Pozdrawiam !

      Usuń
  4. Darku, schab nie tylko pięknie wygląda, ale jest naprawdę kruchy. Po za tym roboty z nim nie ma żadnej. Trochę sie bałąm o tą kruchość, bo na brzegach jakby zrobił się suchy, ale pod koniec polewałam wytworzonym sosem (pysznym)i pomogło. Teraz czas na wyjęcie Twoich bułek z piekarnika i zaraz będzie komentarz.
    Beata Z Pruszcza Gd.
    Pozdrawiam i zdrowia życzę na codzień.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Super :) Cieszę się, żźe przepis się spodobał i jest wykorzystany :) Pozdrawiam :) Jakie bułki upiekłaś? .... Ostatnio odkryłem mąkę Szymanowską i jest to najlepsza jakiej używałem ... :)

      Usuń
    2. Dobry wieczór, jak obiecałam, bułki wyjęłam i nie różniły się wyglądem od tych kupowanych u znanego piekarza za 90gr szt. A ja moje 12 bułeczek upiekłąm z przepisu
      "Bułki"za może 3 zł. A ten smak...bezcenny. Skórka trochę twarda, ale akurat to mi nie przeszkadza. Chyba trochę odjechałam przy doborze mąki. Poszłam za Twoją radą i piekłąm z mąki takiej jaka miałam: trochę luksusowej, wiekszość "chlebowej", która jak sama nazwa wskazuje służy do pieczenia bułek..hi hi..i szklanka razowej 1750. Ale i tak pyszne, a po kilku godzinach spędzonych w woreczku, nawet i skórka sie poddała.
      Dziekuję, nie przestawaj gotować, a ja będę papugować:)))

      Usuń
  5. Super :) kup sobie mąkę Szymanowska 480 lub Szymanowska 750 ... jest b.dobra WARTO :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń