Prosty przepis na pyszny obiad lub kolację :)
--
Schab ~1,4-1,6 kg płuczemy z zimnej wodzie i osuszamy.
Kroimy na grube plastry i wykładamy do przyprawienia.
Pokrojone... posypujemy solą, pieprzem i papryką wg własnego smaku.
Przygotowujemy naczynie żaroodporne, cebulę w grubych plastrach,
1/3 kostki smalcu ~70 g. Mięso i cebulę układamy w naczyniu i posypujemy papryką, smalec wkładamy na spód naczynia.
Tak przygotowane mięso pieczemy pod przykryciem ~50 min. / 200 st.C
Potem bez pokrywki dopiekamy `~10 min.
Serwujemy na gorąco z czym kto lubi... pieczywo, ziemniaki, ryż, makaron...
Smacznego !
Robiłam tak ale karczek
OdpowiedzUsuń...witam ! :) piekarnik załatwia 95 % :) i jest fajny obiad :) Pozdrawiam !!! :)
UsuńA jak długo pieczesz karczek i tylko dajesz pieprz ,paprykę i sól
Usuń...witam :) pytanie pewnie do Teresy...ale myślę, że przy pokrojonym mięsie czas jest taki sam jak w tym przepisie :) Co innego gdy mamy grubą karkówkę w całości wówczas przeliczamy 1 kg/ 1 h ... :)
Usuńzamiast smalcu proponuje dodac maslo (zwykle badz ziolowe/czosnkowe) i wiecej przypraw (ziola prowansalskie,czosnek itd.), schab bedzie bardziej aromatyczny i na pewno mniej tlusty niz w przypadku pieczenia ze smalcem.
OdpowiedzUsuń"Schab cebulowy"...
Usuń-to jest dokładnie taka propozycja przygotowania jak widać powyżej :)
-smalec jest wskazany w tym przypadku, bo jest to schab wieprzowy i smalec wieprzowy
-przypraw można dodać ile się chce, a tutaj jest właśnie tyle ile potrzeba :)
-minimum nakładu maksimum smaku
-tłusty nie jest w ogóle ponieważ tłuszcz zostaje na dnie naczynia i potem służy jako sos jeżeli ktoś zechce
.... , .... , .... ....
wow - i juz wiem co upiekę na weekendowy obiad. Dziękuję. Lubię przepisy proste w wykonaniu ;-)
OdpowiedzUsuń:) ja też nie chcę sobie komplikować i tak skomplikowanego życia :) więc prostota i smak w cenie :) Pozdrawiam !
UsuńDarku, schab nie tylko pięknie wygląda, ale jest naprawdę kruchy. Po za tym roboty z nim nie ma żadnej. Trochę sie bałąm o tą kruchość, bo na brzegach jakby zrobił się suchy, ale pod koniec polewałam wytworzonym sosem (pysznym)i pomogło. Teraz czas na wyjęcie Twoich bułek z piekarnika i zaraz będzie komentarz.
OdpowiedzUsuńBeata Z Pruszcza Gd.
Pozdrawiam i zdrowia życzę na codzień.
:) Super :) Cieszę się, żźe przepis się spodobał i jest wykorzystany :) Pozdrawiam :) Jakie bułki upiekłaś? .... Ostatnio odkryłem mąkę Szymanowską i jest to najlepsza jakiej używałem ... :)
UsuńDobry wieczór, jak obiecałam, bułki wyjęłam i nie różniły się wyglądem od tych kupowanych u znanego piekarza za 90gr szt. A ja moje 12 bułeczek upiekłąm z przepisu
Usuń"Bułki"za może 3 zł. A ten smak...bezcenny. Skórka trochę twarda, ale akurat to mi nie przeszkadza. Chyba trochę odjechałam przy doborze mąki. Poszłam za Twoją radą i piekłąm z mąki takiej jaka miałam: trochę luksusowej, wiekszość "chlebowej", która jak sama nazwa wskazuje służy do pieczenia bułek..hi hi..i szklanka razowej 1750. Ale i tak pyszne, a po kilku godzinach spędzonych w woreczku, nawet i skórka sie poddała.
Dziekuję, nie przestawaj gotować, a ja będę papugować:)))
Super :) kup sobie mąkę Szymanowska 480 lub Szymanowska 750 ... jest b.dobra WARTO :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń