środa, 5 lipca 2017

Zupa schabowa

Propozycja przygotowania pożywnej mięsnej zupy schabowej, z ryżem.


Pomysł powstał w trakcie profilowania kawałka schabu na pieczeń...


Po odkrojeniu z 1,5 kg schabu zbędnych kawałków, uzyskujemy 0,5 kg ścinek.
Jak mamy 1,5 litra bulionu, 1/2 szkl. ryżu, to możemy zrobić fajną zupę schabową.


Mięso smażymy  na rozgrzanym smalcu... na złoto brązowy kolor.


Bulion podgrzewamy w garnku i dodajemy usmażone mięso.


Po zagotowaniu dodajemy pół szklanki ryżu i gotujemy 15 min. na małym ogniu.
Do smaku przyprawiamy solą i pieprzem jak ktoś lubi na ostro... to :)  chili...


Potem przyprawiamy zieleniną i serwujemy na gorąco.


Smacznego !

11 komentarzy:

  1. bardzo lubię zupy, przygotowanej w tej sposób dotąd nie jadłam. musze kiedyś spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...:) polecam, bo to dobra zupa jest :) taka konkretna z mięsem :)

      Usuń
  2. Super pomysł :) Zupa wygląda niesamowicie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow. Znam kogoś, komu na pewno zasmakuje. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) "zrób jakąś zupę może" :) a kręciłem się przy schabach ...i tak powstała zupa schabowa :) ... :) <3

      Usuń
  4. Świetny przepis :) Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hej, znalazłam ten przepis i migiem musiałam wypróbować. Właśnie jej kosztuję, godzina 7:15. Zupa jest pyszna... następnym razem dodam warzyw, będzie bardziej wyrazista. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń