środa, 5 lipca 2017

Zupa schabowa

Propozycja przygotowania pożywnej mięsnej zupy schabowej z ryżem.


Pomysł przyszedł sam.  Przy okazji obróbki kawałka schabu na obiad zostaje dosyć sporo mięsa.


Po odkrojeniu z 1,5 kg schabu zbędnych do pieczeni  kawałków, uzyskujemy 0,5 kg ścinek.
Jeżeli mamy 1,5 litra bulionu i pół szklanki ryżu, to możemy zrobić fajną zupę schabową.


Mięso smażymy  na rozgrzanym smalcu... na złoto brązowy kolor.


Bulion podgrzewamy w garnku i dodajemy usmażone mięso.


Po zagotowaniu dodajemy pół szklanki ryżu i gotujemy 15 min. na małym ogniu.
Do smaku przyprawiamy solą i pieprzem jak ktoś lubi na ostro... to dodajemy szczyptę chili...


Potem przyprawiamy zieleniną i serwujemy na gorąco.


Smacznego !
p.s. w następnym poście pieczeń schabowa, do obiadu i na kolację :) 

6 komentarzy:

  1. bardzo lubię zupy, przygotowanej w tej sposób dotąd nie jadłam. musze kiedyś spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...:) polecam, bo to dobra zupa jest :) taka konkretna z mięsem :)

      Usuń
  2. Super pomysł :) Zupa wygląda niesamowicie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo ;-) ...była pyszna :)

      Usuń
  3. Wow. Znam kogoś, komu na pewno zasmakuje. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) "zrób jakąś zupę może" :) a kręciłem się przy schabach ...i tak powstała zupa schabowa :) ... :) <3

      Usuń