Polecam domowy wypiek chleba, każdemu, kto ma ochotę i piekarnik.
SKŁAD: 1 kg mąki pszennej typ 450 , 500, 650, 750 lub mieszanej pszennej,
żytniej, owsianej...graham, bio, orkisz-wybór jest bardzo duży :) 40-50 g
świeżych drożdży, ~400-500 ml ciepłej wody, łyżka cukru, łyżka soli,
2 ugotowane i rozgniecione ziemniaki., które dadzą pulchność i świeżość
*** mąkę jak mieszamy, to max 50/50 tj. 3szkl. 650 na 3szkl. 2000
*** ilość wody zależy od tego ile mąka przyjmie żeby ciasto było chlebowe
*** jak nie masz świeżych drożdży użyj instant :) są w torebkach po 7-8 g.
Zaczyn/rozczyn : robimy z wody, rozkruszonych drożdży, cukru, 3 łyzek mąki.
całość mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 10-15 min. w ciepłe miejsce.
Do przesianej mąki dodajemy sól,ziemniaki,wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto.
całość mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 10-15 min. w ciepłe miejsce.
Do przesianej mąki dodajemy sól,ziemniaki,wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto.
Jak ciasto jest za twarde dodajemy 3-5 łyżek wody,//za miękkie 1-2 łyżki mąki.
Gotowe ciasto odstawiamy przykryte na 1 h do wyrośnięcia, potem dzielimy na
pół i zagniatamy/formujemy dwa bochenki lub jeden, a z reszty robimy bułki.
pół i zagniatamy/formujemy dwa bochenki lub jeden, a z reszty robimy bułki.
Uformowany chleb wykładamy na blachę i przykrywamy na minimum 30 min.,
potem odkrywamy/smarujemy żółtkiem, posypujemy makiem i nacinamy.
potem odkrywamy/smarujemy żółtkiem, posypujemy makiem i nacinamy.
Tak przygotowany chleb wkładamy do piekarnika góra/dół na 1 h w 200 st. C
*** bułki natomiast pieczemy dużo krócej bo tylko ~20 min. / 200 st. C
Po godzinie sprawdzamy czy chleb się upiekł stukając w spód żeby usłyszeć
*** bułki natomiast pieczemy dużo krócej bo tylko ~20 min. / 200 st. C
Po godzinie sprawdzamy czy chleb się upiekł stukając w spód żeby usłyszeć
głuchy odgłos, gdy nie jest głucho, to dopiekamy na samej kratce ~3-5 min. potem upieczony chleb studzimy minimum 1 h i kroimy bardzo ostrym nożem
--
Smacznego !
Cudowny chlebek !
OdpowiedzUsuńDziękuje serdecznie :) Pozdrawiam ! Zapraszam czesciej !
Usuńidealny!! jak ja zadroszczę takich wypieków dwa razy próbowałam upiec chleb i mi nie wyszedł; chyba skuszę się po raz ostatni z Twojego przepisu
OdpowiedzUsuńIzaa ;-) dziekuję !!! ...dwa razy to za mało :) Nawet mistrz nie jest mistrzem .... A moje chleby 8 lat temu wyglądały b.różnie i SMIESZNIE :) ale często jak u Jaskiniowców :) Chlebek potrzebuje trochę uwagi i czasu ...ja i tak wszystko skracam i upraszczam ale do granicy rozsądku :) tak mi się wydaje przynajmniej :) Nie zrażaj się chleb jest dla ludzi :) Najpierw spróbuj foremkowy http://chlebanaszego.blogspot.com/2017/06/chleb-pszenny-dokadny-przepis.html ...potem bułki http://chlebanaszego.blogspot.com/2016/07/buki-ziemniaczane.html i dopiero chleb taki jak na zdjęciu :) To takie moje zachęty dla Ciebie :) Broń Boże nie żadne pouczanie :) Mail nie ma głosu więc musiałem to napisać, że odpowiadam w dobrej wierze i nie wymądrzam się :) ...Pozdrawiam ! Trzymam kciuki za Twoje wypieki :) oby było dobrze :) ........
UsuńIzaa kolor wypieczenia uzyskasz jak dasz samo żółtko ;-) ... polecam Ci też bułki maślane ;-)... Ech wszystko polecam, bo to takie zwykłe, dobre i proste, smaczne jedzenie :)
UsuńFantastyczny:) taki bochen domowego chleba smakuje nadzwyczajnie.
OdpowiedzUsuńDziękuję Aguś :) ... Pozdrawiam !
UsuńMam już na koncie trochę wiosen a właściwie jesieni i nie odważylam się na upieczeniu chleba w domu.Twoje chleby wyglądają tak pięknie, że pewnie się skuszę na upieczenie w najbliższym czasie.Jak to mówią raz kozie śmierć. Jutro kupuje drożdże. Maria
OdpowiedzUsuńA niech tam "raz kozie ..." upiecz koniecznie i zobaczysz jak pięknie pachnie chlebem cały dom :)
Usuń