niedziela, 16 lipca 2017

Ogórki kiszone na zimę i nie tylko

Polecam przygotowanie zapasów na zimę, bo nigdzie nie kupi się lepszych ogórków niż domowe.


Potrzebujemy tylko: świeże ogórki, sól kamienną niejodowaną, czosnek, koper, chrzan, wodę, słoiki.


--


--


--


Na dno wcześniej dobrze umytych słoików wkładamy czosnek, koper, kawałek chrzanu.


Następnie wkładamy ogórki, tak żeby weszło jak najwięcej, ale żeby nie wystawały. 


Potem napełnione słoiki zalewamy wodą z solą. Na 1 litr wody dodajemy 1 łyżkę kopiastą soli.


Zakręcamy i wynosimy do spiżarni.
Po około 2 tygodniach ogórki kiszone będą gotowe.


Duże ogórki przygotowujemy do zalewy słodko kwaśnej.
Ogórki obieramy i wycinamy gniazda nasienne.


Potem przekładamy do słoików i zalewamy.Zalewa słodko kwaśna: 2 litry gorącej wody, 2 szkl. octu,
 1 szkl. cukru, 2 łyzki soli,1 łyżka gorczycy, 10 ziaren pieprzu, 10 ziaren ziela, 5 listków laurowych.
 Cały zestaw należy zagotować razem i używać na zimno lub na gorąco.


Taką samą zalewą możemy potraktować małe ogórki, ale bez obierania.


Polecam domowe zapasy na zimę :) 


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Zawsze uczono mnie,że ogórki układa się w słoikach ciemniejszą częścią do dołu.Dodaję także liście dębu,czarnej porzeczki lub wiśni,które powodują,że ogórki są twarde i chrupiące.To rady,które wyniosłam z domu i zawsze moimi ogórkami zachwycają się moi smakosze... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) a mnie nie uczono :) robię wszystko tak jak potrafię - dotyczy to ogórków, chleba, kiełbasy, tortów... :) Dodać można bardzo dużo rzeczy i przepisów jest pewnie kilka milionów :) A ten przepis jest właśnie taki jak widać powyżej: prosty, łatwy i skuteczny :) Mam twarde i chrupiące ogórki, które mogę śmiało polecić... Wszystko co chciałem pokazać w tej prostej propozycji ukiszenia pokazałem w napisanym poście :) Pozdrawiam i życzę miłego kiszenia :) Dariusz Podlasek :) Gdynia - Polska :)

      Usuń
  2. Dodałabym liście wiśni,dębu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) ogórki się już kiszą i za dwa tygodnie będą de luxe :) więc już nic nie dodam :) Wiem, ze można zrobić to samo inaczej.... np. dla wyostrzenia smaku dodać ziarna pieprzu czarnego, ziele angielskie, liść laurowy lub liście winogron, imbir.... można zalewać gorącą zalewą solną... niektórzy dla chrupkości dodają gorczycę ... czasami ogórki w słoikach czekają dwa dni w temperaturze pokojowej i dopiero potem trafiają do chłodnej spiżarni... Jest tez taka opcja, że kiszenie ogórków powinno odbywać się tylko i wyłączne w drewnianych specjalnych beczkach.... ....a są też tacy ludzie, którzy kiszą w plastikowych butelkach .... :) Ja polecam przepis, który przedstawiłem powyżej :) Pozdrawiam !

      Usuń