niedziela, 16 lipca 2017

Ogórki kiszone na zimę i nie tylko

Polecam przygotowanie zapasów na zimę, bo nigdzie nie kupi się lepszych ogórków niż domowe.


Potrzebujemy tylko: świeże ogórki, sól kamienną niejodowaną, czosnek, koper, chrzan, wodę, słoiki.


--


--


--


Na dno wcześniej dobrze umytych słoików wkładamy czosnek, koper, kawałek chrzanu.


Następnie wkładamy ogórki, tak żeby weszło jak najwięcej, ale żeby nie wystawały. 


Potem napełnione słoiki zalewamy wodą z solą. Na 1 litr wody dodajemy 1 łyżkę kopiastą soli.


Zakręcamy i wynosimy do spiżarni.
Po około 2 tygodniach ogórki kiszone będą gotowe.


Duże ogórki przygotowujemy do zalewy słodko kwaśnej.
Ogórki obieramy i wycinamy gniazda nasienne.


Potem przekładamy do słoików i zalewamy.Zalewa słodko kwaśna: 2 litry gorącej wody, 2 szkl. octu,
 1 szkl. cukru, 2 łyzki soli,1 łyżka gorczycy, 10 ziaren pieprzu, 10 ziaren ziela, 5 listków laurowych.
 Cały zestaw należy zagotować razem i używać na zimno lub na gorąco.


Taką samą zalewą możemy potraktować małe ogórki, ale bez obierania.


Polecam domowe zapasy na zimę :) 


Smacznego!

27 komentarzy:

  1. Zawsze uczono mnie,że ogórki układa się w słoikach ciemniejszą częścią do dołu.Dodaję także liście dębu,czarnej porzeczki lub wiśni,które powodują,że ogórki są twarde i chrupiące.To rady,które wyniosłam z domu i zawsze moimi ogórkami zachwycają się moi smakosze... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) a mnie nie uczono :) robię wszystko tak jak potrafię - dotyczy to ogórków, chleba, kiełbasy, tortów... :) Dodać można bardzo dużo rzeczy i przepisów jest pewnie kilka milionów :) A ten przepis jest właśnie taki jak widać powyżej: prosty, łatwy i skuteczny :) Mam twarde i chrupiące ogórki, które mogę śmiało polecić... Wszystko co chciałem pokazać w tej prostej propozycji ukiszenia pokazałem w napisanym poście :) Pozdrawiam i życzę miłego kiszenia :) Dariusz Podlasek :) Gdynia - Polska :)

      Usuń
    2. Jakieś za ładne te ogórki. Pdejrzewam ściemę. Nigdy tak nie wychodza. Kazdy(a) ma swój sposób i te są najlepsze. Tysiące przepisów! :-)

      Usuń
    3. Troling :) z zazdrości, czy z niemocy??? :) ...jak się w życiu nie układa, to pokażę w necie, że jestem KIMŚ :) Co to za wpis? Czemu, to służy? .... chyba włączę moderację komentarzy, żeby ... p.s. tak ogórki są plastikowe i pozostałe przepisy to ściema :) :) :) prawie 2,5 mln gości na blogu i mam już chyba 5 TROLLA :) :) :) ....

      Usuń
    4. Ha ha, no to mamy znawcę! A gdzie można takie ładne sztuczne zestawy kupić? Zrobi się raz i na całe życie będą. A tak na poważnie, to radzę włączyć moderację komentarzy. Po co takie kretynizmy maja iść świat. Ogórki robię tak samo i są takie jak piszesz. Za dużo dodatków wg mnie psuje smak. Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Dodałabym liście wiśni,dębu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) ogórki się już kiszą i za dwa tygodnie będą de luxe :) więc już nic nie dodam :) Wiem, ze można zrobić to samo inaczej.... np. dla wyostrzenia smaku dodać ziarna pieprzu czarnego, ziele angielskie, liść laurowy lub liście winogron, imbir.... można zalewać gorącą zalewą solną... niektórzy dla chrupkości dodają gorczycę ... czasami ogórki w słoikach czekają dwa dni w temperaturze pokojowej i dopiero potem trafiają do chłodnej spiżarni... Jest tez taka opcja, że kiszenie ogórków powinno odbywać się tylko i wyłączne w drewnianych specjalnych beczkach.... ....a są też tacy ludzie, którzy kiszą w plastikowych butelkach .... :) Ja polecam przepis, który przedstawiłem powyżej :) Pozdrawiam !

      Usuń
  3. A za ile bys mi te ogorki wyslal na teneryfe? Zaplace za ogorki paczke i fatyge.Napisz na email:
    duschek1976@yahoo.de

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joanna :) dziękuje za propozycję ale to zapasy na zimę dla mojej wielkiej rodziny :) :) :) Pozdrawiam !

      Usuń
  4. Przepis super. Też tak robię.

    OdpowiedzUsuń
  5. Każde ogórki są dobre, a szczególnie jak wykonuje się je samemu i z sercem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...no właśnie :) serce, dobry sposób i dobre ogórki :) POZDRAWIAM :)

      Usuń
  6. A czy te w zalewie trzeba pasteryzować czy wystarczy zalać gorącą zalewą?

    OdpowiedzUsuń
  7. ...no właśnie,,,pasteryzować te w zalewie czy nie?

    OdpowiedzUsuń
  8. czy dodajemy sól kamienną czy mialką

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...Kamienną i niejodowaną do przetworów :) i taką polecam też na co dzień :) SÓL MIAŁKA- wybielana, płukana, mielona, jodowana, plus antyzbrylacze, ... itd...

      Usuń
  9. Tez tak robie:) Sa naprawde pyszne :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeżeli chodzi o przepis na ogórki kiszone- czy zalewane są gorącą wodą z solą czy zimną lub pokojowa temperatura?

    OdpowiedzUsuń
  11. Też tak robię, na 4 szklanki wody daję 1 szklankę octu i to wg mnie jest najlepszy przepis:)

    OdpowiedzUsuń