sobota, 1 lipca 2017

Domowe bułki maślane

Maślane śniadanie dla każdego kto lubi słodko rozpocząć dzień.


Potrzebujemy 1 kg mąki, 50 g drożdży, 2 szkl. ciepłego mleka, 3 łyzki cukru, 2 jajka, 100 g masła.


Zaczyn robimy z mleka, cukru, drożdży i cukru- przykrywamy na 15 min. do wyrośnięcia.


Gdy zaczyn wyrośnie dodajemy go do pozostałych składników i wyrabiamy ciasto.


Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 30-60 min. 

\
Potem lepimy bułki i wykładamy na blachy do pieczenia.


Przykrywamy szmatką na 30 min. do wyrośnięcia.


Przygotowujemy mleko z cukrem, mak i pędzel.


Wyrośnięte bułki smarujemy mlekiem i posypujemy makiem.


Pieczemy 20-25 min. w 200 st.C 
Po upieczeniu studzimy 15-30 min. i już :) 


Serwujemy z mlekiem, kakao....dżemem, konfiturą...


Smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz