Maślane śniadanie dla każdego kto lubi słodko rozpocząć dzień.
Potrzebujemy 1 kg mąki, 50 g drożdży, 2 szkl. ciepłego mleka, 3 łyzki cukru, 2 jajka, 100 g masła.
Zaczyn robimy z mleka, cukru, drożdży i cukru- przykrywamy na 15 min. do wyrośnięcia.
Gdy zaczyn wyrośnie dodajemy go do pozostałych składników i wyrabiamy ciasto.
Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 30-60 min.
\
Potem lepimy bułki i wykładamy na blachy do pieczenia.
Przykrywamy szmatką na 30 min. do wyrośnięcia.
Przygotowujemy mleko z cukrem, mak i pędzel.
Wyrośnięte bułki smarujemy mlekiem i posypujemy makiem.
Pieczemy 20-25 min. w 200 st.C
Po upieczeniu studzimy 15-30 min. i już :)
Serwujemy z mlekiem, kakao....dżemem, konfiturą...
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz