piątek, 21 lipca 2017

Bułki z kiełbaską...

Domowe bułki z parówką, to fajna propozycja na smaczną przekąskę.
Takie mini hot-dogi są bardzo smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno.


Ciasto: 1 kg mąki, 50 g drożdży, 2 szklanki ciepłej wody, łyżka cukru,
 łyżka soli, 2 ugotowane i rozgniecione ziemniaki .


Najpierw robimy zaczyn: woda, drożdże, cukier, 4 łyżki mąki... razem łączymy i odstawiamy na 10 min.
pod  przykryciem do wyrośnięcia. Potem dodajemy do pozostałych składników i dokładnie mieszamy.


Następnie ręką wyrabiamy ciasto, przykrywamy i odstawiamy na 30 min. przykryte.


--


Jak już ciasto wyrosło zagniatamy i gdy jest za miękkie dosypujemy 2-3 łyżki mąki.


--


Ciasto gotowe więc działamy dalej, żeby dokończyć "dzieło", szykujemy parówki, ser żółty...
 można również dodać cebulkę, czosnek, paprykę, czy jakieś inne dodatki.


--


Ciasto dzielimy, wałkujemy na 0,5 cm grubość i wycinamy kółka jak na pierogi.
Do tak przygotowanych "kółek" wkładamy kiełbasę i ser, potem zawijamy i już.


Smarujemy żółtkiem, posypujemy makiem i nacinamy, tak przygotowane możemy upiec.
Wkładamy do piekarnika na 20-30 min w 200 st.C -góra/dół


 Po upieczeniu studzimy minimum 15 min. i serwujemy, bardzo dobre na zimno i na gorąco.


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz