Domowe bułki z parówką, to fajna propozycja na smaczną przekąskę.
Takie mini hot-dogi są bardzo smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno.
Ciasto: 1 kg mąki, 50 g drożdży, 2 szklanki ciepłej wody, łyżka cukru,
łyżka soli, 2 ugotowane i rozgniecione ziemniaki .
Najpierw robimy zaczyn: woda, drożdże, cukier, 4 łyżki mąki... razem łączymy i odstawiamy na 10 min.
pod przykryciem do wyrośnięcia. Potem dodajemy do pozostałych składników i dokładnie mieszamy.
Następnie ręką wyrabiamy ciasto, przykrywamy i odstawiamy na 30 min. przykryte.
--
Jak już ciasto wyrosło zagniatamy i gdy jest za miękkie dosypujemy 2-3 łyżki mąki.
--
Ciasto gotowe więc działamy dalej, żeby dokończyć "dzieło", szykujemy parówki, ser żółty...
można również dodać cebulkę, czosnek, paprykę, czy jakieś inne dodatki.
--
Ciasto dzielimy, wałkujemy na 0,5 cm grubość i wycinamy kółka jak na pierogi.
Do tak przygotowanych "kółek" wkładamy kiełbasę i ser, potem zawijamy i już.
Smarujemy żółtkiem, posypujemy makiem i nacinamy, tak przygotowane możemy upiec.
Wkładamy do piekarnika na 20-30 min w 200 st.C -góra/dół
Po upieczeniu studzimy minimum 15 min. i serwujemy, bardzo dobre na zimno i na gorąco.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz