środa, 5 lipca 2017

Chleb maślany

Jak są bułki maślane, to może też być chleb maślany :) 


Skład: 1 kg mąki pszennej typu 450 lub 480, 2 szklanki ciepłego mleka, 40-50 g świeżych drożdży, 100 g masła tj. 1/2 kostki, 4 żółtka jaj kurzych, 2 łyżki cukru.
*** do posmarowania przed pieczeniem 1 żółtko, ciut cukru i garstka maku.


Z mleka, rozkruszonych drożdży, cukru i 3-4 łyżek mąki robimy zaczyn,
po wymieszaniu przykryty zaczyn odstawiamy na 15 min. żeby wyrósł.
Pozostałe składniki łączymy ze sobą w misce, dodając szczyptę soli.


Wyrośnięty zaczyn wlewamy do suchych składników i dokładnie całość  mieszamy łyżką,  do czasu  połączenia się w jedną masę.


Potem ciasto wyrabiamy ręką, żeby odchodziło od miski i od ręki.


Tak wyrobione odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 30-120 min.


Następnie ciasto krótko zagniatamy, dzielimy na pół i wyrabiamy 2 chlebki 
lub tak jak ja zrobiłem -9 bułek i jeden chleb., do foremki 25 x 10 


Po wyrobieniu chleb i bułki przykrywamy na 30-60 min. żeby wyrosły.


Przygotowujemy "smarowidło" i włączamy piekarnik na 200 st. góra/dół


Przed wstawieniem do pieca smarujemy  po wierzchu i posypujemy makiem.


Bułki pieczemy 20-25 min. zależy od piekarnika.


Chleb pieczemy 40-45 min. a po wyjęciu stukamy w spód i jeżeli jest głuchy
 odgłos to o.k. jest upieczony,  jeżeli nie wydaje takiego odgłosu, wówczas
 dopiekamy go  jeszcze około 3-5 min. bez foremki na samej kratce.


Studzimy: bułki 15 min., chleb 30-60 min., potem kroimy b.ostrym nożem. 


Smacznego !

14 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Serdecznie Dziękuję Lady Laura :) Pozdrawiam i zapraszam częściej :) :) :) ....

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Witam :) ...jak już w 6 niebie się spodobało, to czegóż chcieć więcej ? Zapraszam częściej i proszę upiec chlebek...jak nie to bułki na pewno ;-)

      Usuń
  3. Witam,a jaki typ mąki najlepiej stosować?

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, skorzystałam z Pańskiego przepisu, jednakże zrobiłam same chlebki w keksówkach, chlebki dobre ale niestety nie wyrosły tak ładnie jak Panu - widocznie było za zimno w kuchni (20st) albo coś źle robię
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...superrr :) :) :) cieszę się :) :) na każdy dobry chleb :) domowy :) ....nie zawsze wszystko jest tak samo :)
      tam pewnie podałem czasy minimum.... bo się wszyscy spieszą ....żeby wyrósł trzeba czasu :) dobrych drożdży, ciepła, brak przeciągów.... nieraz wstawiam na 50 st.C do piekarnika żeby przyspieszyć wyrastanie :) ... Pozdrawiam :) to teraz chleb codzienny ? jest w zakładce pieczywo :) :) :) .... polecam :)

      Usuń
  5. Dziękuję za pomoc i wskazówki tak jutro na ogień idzie chleb powszedni �� dam znać jak wyszło PS dziękuję za fajne przepisy na szynkę parzona rodzina zajada

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Superrr :) cieszę się, że smakuje :) Proszę korzystać do woli :) w innych zakładkach też znajdą się fajne strawy :) kopytka, bigos, galaretki z żelkami, surówki, sałatki :) trochę się nazbierało..... pozdrawiam i zapraszam :)

      Usuń
    2. Upiekłam chleb powszedni wyszedł pyszny tylko mi urósł wszerz niż do góry - stąd dopytam jak Pan piecze ją piekłam góra dół z termoobiegiem może w tym problem ze trzeba jedynie góra dół bez termoobiegu 😃

      Usuń
    3. Ciasto trzeba wyczuć i jest niby to samo co do foremki a jednak musi być lekko twardsze... chleb jak ma ostatnie wyrastanie przed włożeniem ....to jeszcze go lekko oburącz formuję tak jakbym chciał piłkę do rugby uformować i lekuchno ściskając podnośi się ku górze ale nie zawsze tak jest bo nieraz sam idzie w górę... nie wiem ...piec, piec, ... próbować i wyjdzie prawie dobry :) a i tak zawsze chce się lepszy :) Ja zazwyczaj piekę w foremkach a taki to od święta <3 teraz właśnie mi się zachciało ozdobnego jak na dożynki czy dla księdza i siedzi w piekarniku, a jak wyjdzie to się okaże :) Piekę góra/dół bez termoobiegu... pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Pieklam dzisiaj. Na probe. przepieknie wyrósł.cudnie sìę upiekł.a smakuje ze brak mi słów taki dobry. Dziekuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) :) :) cóż tutaj mogę napisać :) dziękuję bardzo :) polecam upiec również rogaliki z nadzieniem lub bez... bułki... a również zapraszam do wypróbowania innych prostych sposobów dla ludzi ze smakiem i bez gotowania/cudowania przy świecach ) jak to nieraz widać w gazetach :) Dziękuję :) Pozdrawiam :)

      Usuń