środa, 5 lipca 2017

Chleb maślany

Jak są bułki maślane, to może też być chleb maślany :) 


Skład: 1 kg mąki, 2 szklanki ciepłego mleka, 50 g drożdży, 100 g masła, 4 żółtka, 2 łyżki cukru.
Do posmarowania przed pieczeniem 1 żółtko, łyżeczka cukru i garstka maku.


Z mleka, drożdży, cukru i 4 łyżek mąki robimy zaczyn- przykrywamy na 15 min. żeby wyrósł.
Pozostałe składniki łączymy ze sobą w dużej misce, dodając szczyptę soli.


Następnie dolewamy wyrośnięty zaczyn i dokładnie mieszamy do połączenia się w jedną masę.


Potem ciasto wyrabiamy ręką, żeby odchodziło od miski i od ręki.


Tak wyrobione odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 30-120 min.


Następnie ciasto zagniatamy, dzielimy na pół i wyrabiamy chlebki lub tak jak ja kilka bułek i chleb. 


Po wyrobieniu chleb i bułki przykrywamy na 30-60 min. żeby wyrosły.


Przygotowujemy "smarowidło" i włączamy piekarnik na 200 st. góra/dół


Przed wstawieniem pieczywa do piekarnika smarujemy je po wierzchu i posypujemy makiem.


Bułki pieczemy 20-30 min. zależy od piekarnika.


Chleb pieczemy 35-45 min. a po wyjęciu stukamy w spód i jeżeli jest głuchy odgłos to o.k.
jeżeli nie wydaje takiego odgłosu, wówczas dopiekamy jeszcze 5 min. bez foremki na kratce.


Studzimy: bułki 15-30 min., chleb 30-60 min.


Smacznego !

p.s. rogale i bułki maślane znajdziesz w zakładce pieczywo na górze strony ;-) zapraszam ! 


7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Serdecznie Dziękuję Lady Laura :) Pozdrawiam i zapraszam częściej :) :) :) ....

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Witam :) ...jak już w 6 niebie się spodobało, to czegóż chcieć więcej ? Zapraszam częściej i proszę upiec chlebek...jak nie to bułki na pewno ;-)

      Usuń
  3. Witam,a jaki typ mąki najlepiej stosować?

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, skorzystałam z Pańskiego przepisu, jednakże zrobiłam same chlebki w keksówkach, chlebki dobre ale niestety nie wyrosły tak ładnie jak Panu - widocznie było za zimno w kuchni (20st) albo coś źle robię
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...superrr :) :) :) cieszę się :) :) na każdy dobry chleb :) domowy :) ....nie zawsze wszystko jest tak samo :)
      tam pewnie podałem czasy minimum.... bo się wszyscy spieszą ....żeby wyrósł trzeba czasu :) dobrych drożdży, ciepła, brak przeciągów.... nieraz wstawiam na 50 st.C do piekarnika żeby przyspieszyć wyrastanie :) ... Pozdrawiam :) to teraz chleb codzienny ? jest w zakładce pieczywo :) :) :) .... polecam :)

      Usuń