Jak są bułki maślane, to może też być chleb maślany :)
Skład: 1 kg mąki pszennej typu 450 lub 480, 2 szklanki ciepłego mleka, 40-50 g świeżych drożdży, 100 g masła tj. 1/2 kostki, 4 żółtka jaj kurzych, 2 łyżki cukru.
*** do posmarowania przed pieczeniem 1 żółtko, ciut cukru i garstka maku.
Z mleka, rozkruszonych drożdży, cukru i 3-4 łyżek mąki robimy zaczyn,
po wymieszaniu przykryty zaczyn odstawiamy na 15 min. żeby wyrósł.
Pozostałe składniki łączymy ze sobą w misce, dodając szczyptę soli.
Wyrośnięty zaczyn wlewamy do suchych składników i dokładnie całość mieszamy łyżką, do czasu połączenia się w jedną masę.
Potem ciasto wyrabiamy ręką, żeby odchodziło od miski i od ręki.
Tak wyrobione odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 30-120 min.
Następnie ciasto krótko zagniatamy, dzielimy na pół i wyrabiamy 2 chlebki
lub tak jak ja zrobiłem -9 bułek i jeden chleb., do foremki 25 x 10
Po wyrobieniu chleb i bułki przykrywamy na 30-60 min. żeby wyrosły.
Przygotowujemy "smarowidło" i włączamy piekarnik na 200 st. góra/dół
Przed wstawieniem do pieca smarujemy po wierzchu i posypujemy makiem.
Bułki pieczemy 20-25 min. zależy od piekarnika.
Chleb pieczemy 40-45 min. a po wyjęciu stukamy w spód i jeżeli jest głuchy
odgłos to o.k. jest upieczony, jeżeli nie wydaje takiego odgłosu, wówczas
dopiekamy go jeszcze około 3-5 min. bez foremki na samej kratce.
Studzimy: bułki 15 min., chleb 30-60 min., potem kroimy b.ostrym nożem.
Smacznego !
Cudowne,wszystko!!!.
OdpowiedzUsuńSerdecznie Dziękuję Lady Laura :) Pozdrawiam i zapraszam częściej :) :) :) ....
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuńsmakowitości przepyszne!
OdpowiedzUsuńWitam :) ...jak już w 6 niebie się spodobało, to czegóż chcieć więcej ? Zapraszam częściej i proszę upiec chlebek...jak nie to bułki na pewno ;-)
UsuńWitam,a jaki typ mąki najlepiej stosować?
OdpowiedzUsuńWitam, skorzystałam z Pańskiego przepisu, jednakże zrobiłam same chlebki w keksówkach, chlebki dobre ale niestety nie wyrosły tak ładnie jak Panu - widocznie było za zimno w kuchni (20st) albo coś źle robię
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
...superrr :) :) :) cieszę się :) :) na każdy dobry chleb :) domowy :) ....nie zawsze wszystko jest tak samo :)
Usuńtam pewnie podałem czasy minimum.... bo się wszyscy spieszą ....żeby wyrósł trzeba czasu :) dobrych drożdży, ciepła, brak przeciągów.... nieraz wstawiam na 50 st.C do piekarnika żeby przyspieszyć wyrastanie :) ... Pozdrawiam :) to teraz chleb codzienny ? jest w zakładce pieczywo :) :) :) .... polecam :)
Dziękuję za pomoc i wskazówki tak jutro na ogień idzie chleb powszedni �� dam znać jak wyszło PS dziękuję za fajne przepisy na szynkę parzona rodzina zajada
OdpowiedzUsuńSuperrr :) cieszę się, że smakuje :) Proszę korzystać do woli :) w innych zakładkach też znajdą się fajne strawy :) kopytka, bigos, galaretki z żelkami, surówki, sałatki :) trochę się nazbierało..... pozdrawiam i zapraszam :)
UsuńUpiekłam chleb powszedni wyszedł pyszny tylko mi urósł wszerz niż do góry - stąd dopytam jak Pan piecze ją piekłam góra dół z termoobiegiem może w tym problem ze trzeba jedynie góra dół bez termoobiegu 😃
UsuńCiasto trzeba wyczuć i jest niby to samo co do foremki a jednak musi być lekko twardsze... chleb jak ma ostatnie wyrastanie przed włożeniem ....to jeszcze go lekko oburącz formuję tak jakbym chciał piłkę do rugby uformować i lekuchno ściskając podnośi się ku górze ale nie zawsze tak jest bo nieraz sam idzie w górę... nie wiem ...piec, piec, ... próbować i wyjdzie prawie dobry :) a i tak zawsze chce się lepszy :) Ja zazwyczaj piekę w foremkach a taki to od święta <3 teraz właśnie mi się zachciało ozdobnego jak na dożynki czy dla księdza i siedzi w piekarniku, a jak wyjdzie to się okaże :) Piekę góra/dół bez termoobiegu... pozdrawiam :)
UsuńPieklam dzisiaj. Na probe. przepieknie wyrósł.cudnie sìę upiekł.a smakuje ze brak mi słów taki dobry. Dziekuje za przepis.
OdpowiedzUsuń:) :) :) cóż tutaj mogę napisać :) dziękuję bardzo :) polecam upiec również rogaliki z nadzieniem lub bez... bułki... a również zapraszam do wypróbowania innych prostych sposobów dla ludzi ze smakiem i bez gotowania/cudowania przy świecach ) jak to nieraz widać w gazetach :) Dziękuję :) Pozdrawiam :)
Usuń