piątek, 7 lipca 2017

Chleb codzienny

Polecam domowy wypiek chleba, prosty przepis dla każdego kto ma piekarnik.


Przesiewamy 1 kg mąki typ 650, wsypujemy 1 łyż. soli, plus 2 ugotowane i rozgniecione ziemniaki., w drugim naczyniu robimy zaczyn z ~450 ml ciepłej wody, 1 łyżki cukru, ~40-50 g drożdży, 4 łyżek mąki./całość mieszamy.  


Przykrywamy i odstawiamy na 10-15 min. do wyrośnięcia, w 
ciepłe miejsce, potem dolewamy wyrośnięty zaczyn do mąki ...


...dokładnie mieszamy łyżką lub mikserem, a po wymieszaniu wyrabiamy ręką... 


Potem ciasto przykrywamy i odstawiamy do czasu gdy się podwoi min 30 min.


Następnie lekko zagniatamy i formujemy chleby lub bułki jak kto lubi :) 
*** bułki pieczemy tylko 20 minut, jeżeli ktoś zechce jednak bułki :) 


Wyrobione chleby- przykrywamy żeby zaczęły rosnąć, na minimum 30 min....


Potem wykładamy na blachę, smarujemy żółtkiem, posypujemy nasionami maku
 lub innymi np. czarnuszki...wg swoich smaków i nacinamy lekko ostrym nożem.


Pieczemy w 200 st.C  ~50-60 min., po upieczeniu stukamy w spód chleba, 
żeby usłyszeć głuchy odgłos, wtedy jest upieczony, jeżeli nie to dopiekamy chleby jeszcze przez około 3-5 min.,  na samej kratce bez blachy.


Smacznego ! 

24 komentarze:

  1. Śliczne bochenki. Jesteś prawdziwym mistrzem chlebowych wypieków:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Mistrz amator :) polecam :) jak się wyjmie mąkę i drożdże, to już prawie po robocie :) Pozdrawiam !

      Usuń
  2. Witam! Czy te ziemniaki są surowe czy ugotowane? I czy musi być woda w naczyniu podczas pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ! ...gotowane ... woda może być ale nie musi ...Pozdrawiam i polecam !

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za odpowiedź na pewno spróbuję.Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Witam, od dawna obserwuję bloga i wypiekane chlebki. Mam zamiar właśnie zabrać się do wypieku. W związku z tym mam pytanie: Czy na termoobiegu też można piec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można :) ale proszę 10 min. wcześniej wyjąć i postukać w spód i jak jest głuchy odgłos to o.k. jak nie dopiecz na samej kratce 5 min. :)

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za odpowiedź. Mam nadzieję że mi się uda :)

      Usuń
  4. Właśnie robię :) zobaczymy czy wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) jak się upiekło ?// ...po 8 dniach pobytu w lesie bez zasięgu... dopiero jestem Pozdrawiam !

      Usuń
  5. Dzisiaj piekłam chleb codzienny(wczoraj bułki z makiem :)) z Twojego przepisu,z połowy porcji 1 mały chlebek i 4 bułki-znów pyszne(bułki,chlebek się studzi-trochę się przypiekł).Bułki były w piekarniku 24 min chlebek 32min. Cieszę się, że umiem ,bo rodzinka patrzyła na to z lekkim przerażeniem- na szczęście smakuje !.Moje wcześniejsze podejścia do pieczenia- z mlekiem,masłem itp.mam nadzieję zostaną zapomniane.Czy masz może oddzielne ciasto na paszteciki z mięsem- wyczytałam,że stosujesz takie jak na pizzę?Też chcę zrobić.Dziękuję Ci bardzo.Marzena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :)Gratuluję i cieszę się bardzo :) a ja właśnie pilnuję bułek ... Jak masz mocny piekarnik trzeba pilnować i zadać swoje czasy pieczenia...ja mam stary elektryczny i tak piekę w nim powoli :) Pilnuj każdego wypieku, bo jak uwierzysz, że jesteś mistrzem to różnie może być :) już tak miałem... Z mlekiem i masłem zrób bułki maślane są na stronie, zajrzyj też do innych zakładek mięso wędliny... nabiał Polecam // Ciasto tutaj opisane nadaje się na paszteciki...ja innego nie robię... tylko czasy inne, grubości inne itd :)

      Usuń
  6. Czy można użyć drożdży instant? Jeśli tak to ile i czy robić zaczyn? Dziękuję serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy można użyć drożdży instant? Jeśli tak to ile i czy robić zaczyn? Dziękuję serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) można wg opisu producenta 7-8 g suchych zastępuje 1/4 kostki tj. 25 g świeżych....zaczynu możemy nie robić, bo suche pracuję inaczej ....wymieszać z mąką i ciepła/ nie gorąca woda zrobi swoje Ja wolę i używam w 99% drożdży świeżych... ale każdy robi po swojemu Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Witam!czy maka typ 405 może byc a może orkiszowa typ 630? Proszę o odpowiedź, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Typowa chlebowa to 750 :) ale można użyć w/w Chleb upiecze się prawie z kazdej mąki, trochę inny za kazdym razem :) Orkiszowej raczej nie używałem, ale to nie znaczy, że jest zła :) Prosze śmiało piec :) Mozna pomieszać te maki ... Pozdrawiam :)

      Usuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam zamierzam zrobić chlebek tylko mam pytanie drozdze swieze czy suche? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaka lyzka soli?Wielka czy mala?

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam .Zanim zabiorę się za pieczenie tego chleba ,bardzo chciałabym się dowiedzieć czy ciasto składa się łatwo czy raczej użyć blaszek ,nie ukrywam że wolałabym bez blaszek bo koszyczków nie mam .Dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń