piątek, 7 lipca 2017

Chleb codzienny

Polecam domowy wypiek chleba, prosty przepis dla każdego kto ma piekarnik.


Przesiewamy 1 kg mąki typ 650, dosypujemy 1 łyżkę soli i dodajemy 2 rozgniecione ziemniaki.
W drugim naczyniu robimy zaczyn z 500 ml ciepłej wody, łyżki cukru, 50 g drożdży, 4 łyżki mąki. 


Przykrywamy i odstawiamy na 10-15 min. do wyrośnięcia,
 potem dolewamy wyrośnięty zaczyn do mąki ...


...dokładnie mieszamy łyżką lub mikserem, a po wymieszaniu wyrabiamy ciasto.


Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do czasu gdy podwoi swoją objętość.


Następnie lekko zagniatamy i formujemy chleby lub bułki jak kto lubi :) 


Można wykorzystać na czas wyrastania koszyczki... ale bez też można uformować .


Chlebki znowu przykrywamy żeby zaczęły rosnąć, na minimum 30 min....


...wykładamy na blachę, smarujemy np. żółtkiem, posypujemy nasionami maku lub czarnuszki...
wg swoich smaków i nacinamy lekko ostrym nożem.


Pieczemy w 225 st.C  40-50 min., po upieczeniu stukamy w spód chleba, żeby usłyszeć głuchy
 odgłos, wtedy jest upieczony, jeżeli nie to dopiekamy jeszcze 3-5 min. na samej kratce bez blachy.


Smacznego ! 

4 komentarze:

  1. Śliczne bochenki. Jesteś prawdziwym mistrzem chlebowych wypieków:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Mistrz amator :) polecam :) jak się wyjmie mąkę i drożdże, to już prawie po robocie :) Pozdrawiam !

      Usuń
  2. Witam! Czy te ziemniaki są surowe czy ugotowane? I czy musi być woda w naczyniu podczas pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ! ...gotowane ... woda może być ale nie musi ...Pozdrawiam i polecam !

      Usuń