czwartek, 11 maja 2017

Bułki maślane.

Prosty przepis na bułki i rogaliki maślane, które możemy sami upiec w domu,polecam.


Składniki: 1 kg maki,  2 szkl. ciepłego mleka, 1/2 kostki drożdży, 
1/2 kostki masła, 3 jajka, łyżka soli, łyżka cukru.


Zaczyn robimy z mleka, drożdży, cukru i 3 łyżek mąki, wszystko mieszamy ,
 przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia ~10 min, gdy wyrośnie dodajemy go do pozostałych składników.


Wyrabiamy ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 30 min. 


Potem zagniatamy ciasto i wałkujemy na 3-4 cm grubości.
Żeby bułki były równe wycinamy szklanką krążki.


Bułeczki lekko wyrabiamy w dłoniach i odkładamy na blaszkę do pieczenia,
 gdzie przykrywamy je na 30 min. żeby podrosły.


Pozostałe ciasto możemy przeznaczyć na rogaliki.
 W tym celu wałkujemy na 2 wielkie 3 mm  placki i nożem dzielimy każdy na 8 części. 


Powstaną trójkąty, które zwijamy od podstawy do wierzchołka.


Po wyrośnięciu  bułki smarujemy jajkiem lub mlekiem z cukrem i posypujemy makiem.


Tak przygotowane pieczemy w 200 st. C 20-25 min. zależy od piekarnika.
Potem studzimy minimum 30 min. i już bułki gotowe.


Smacznego!!! 

20 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) :) :) ... polecam ... :)

      Usuń
    2. Super muszę wyprobować.☺

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) naprawdę były super... :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) ... w smaku lepsze niż w wyglądzie :)) Pozdrawiam! To trzeba upiec! Zapraszam!

      Usuń
  4. Czy moze pan powiedziec ile trzeba dodac drozdzy I masla.Zobaczylam,ze maslo ma 200g wiec ok,ale drozdze to inna inszosc.Nie mieszkam w Polsce I taki przelicznik jak 1/2 kostki nic mi nie mowi.Bardzo dziekuje I serdecznie pozdrawjam.Ella

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ! Proszę bardzo :) ...50 gram :) Pozdrawiam! Polecam i zapraszam częściej!

      Usuń
  5. Dzieki za odpowiedz.Zrobilam buleczki z polowy porcji,wyszly pyszne.Za pare dni poworka.Jeszcze raz dziekuje I pozdrawjam.Ella

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ella :) cieszę się bardzo, że smakowało :) właśnie najbardziej lubię takie wiadomości, które mówią mi, że jest sens pokazywania innym ludziom jak zrobić coś fajnego w domu :) post obejrzało do tej pory 7055 osób ale tylko kilka osób potrafi coś napisać:) ... Pozdrawiam! Zapraszam do innych wpisów :) trochę tego się nazbierało ;-) Jak masz pytania, to pytaj ja odpowiadam :) jak widzę, że jest po co i dla kogo. Zdrowia życzę i sukcesów kulinarno/bułkowych...Zajrzyj do innych wpisów, są zakładki na blogu ...polecam domowe wędliny :) Dzisiaj naszykowałem dwie polędwice łososiowe, kiełbasę i inne :) ................

      Usuń
  6. Wlasnie upieklam wedlug Pana przepisu z marmoladka w srodku. Super! Buleczki pieknie wyrosly, rogaliki troche mniej, na przyszlosc raczej bede tylko buleczki piec. Ale z drugiej strony wysmienita gospodynia jeszcze nie jestem, musze potrenowac wicej. ;)
    pozdrawiam
    Paula

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ... Cieszę się :) :) :) zapraszam na inne bułki również :) proszę zobaczyć w zakładce pieczywo :) z piekarnika dobre są również pierogi...fajny sposób bez gotowania i odsmażania :) ...Oj dużo jest tu różności wg normalnych przepisów...trzeba poszukać :) Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Serdecznie dziękuję za ten przepis. Od dawna szukałam bułek, które polubią moi synowie (3 i 6 lat) i staną się zdrową alternatywą dla podejrzanych kajzerek z marketu. Pana bułeczki okazały się świetne :). A jeszcze nie spróbowali rogalików...czekam na dzień dziecka! Dzięki :). Cecylia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :) własnie idę do piekarnika wyjąć bułki :) na rano :) warto zajrzeć w tym blogu do zakładki pieczywo :) Dziękuję za dobre wieści :) Pozdrawiam! Do innych wpisów też zapraszam raczej są proste :) i smaczne :)

      Usuń
  8. Smakowicie wyglądają, na pewno zrobię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam ! :) to są dobre bułki :) Powodzenia!

      Usuń
  9. Witam :-) Bułki wyglądają obłędnie, muszę je zrobić :-) Mam tylko pytanie czy mogę zamienić mąkę pszenną na orkiszową typ 630?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) zamień śmiało :) ja robię z takiej jaka akurat mam... nie wiem jak drożdże radzą sobie z orkiszową ...bo z samej orkiszowej nigdy nie robiłem ...dosypywałem i owszem do róznych wypieków :) myślę, że będzie o.k. ;-) najcięższą maką jest żytnia...orkiszowa jest chyba w sam raz :) Pozdrawiam !

      Usuń