czwartek, 11 maja 2017

Bułki maślane.

Prosty przepis na bułki i rogaliki maślane, które możemy sami upiec w domu,polecam.


Składniki: 1 kg maki,  2 szkl. ciepłego mleka, 1/2 kostki drożdży, 
1/2 kostki masła, 3 jajka, łyżka soli, łyżka cukru.


Zaczyn robimy z mleka, drożdży, cukru i 3 łyżek mąki, wszystko mieszamy ,
 przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia ~10 min, gdy wyrośnie dodajemy go do pozostałych składników.


Wyrabiamy ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 30 min. 


Potem zagniatamy ciasto i wałkujemy na 3-4 cm grubości.
Żeby bułki były równe wycinamy szklanką krążki.


Bułeczki lekko wyrabiamy w dłoniach i odkładamy na blaszkę do pieczenia,
 gdzie przykrywamy je na 30 min. żeby podrosły.


Pozostałe ciasto możemy przeznaczyć na rogaliki.
 W tym celu wałkujemy na 2 wielkie 3 mm  placki i nożem dzielimy każdy na 8 części. 


Powstaną trójkąty, które zwijamy od podstawy do wierzchołka.


Po wyrośnięciu  bułki smarujemy jajkiem lub mlekiem z cukrem i posypujemy makiem.


Tak przygotowane pieczemy w 200 st. C 20-25 min. zależy od piekarnika.
Potem studzimy minimum 30 min. i już bułki gotowe.


Smacznego!!! 

42 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) :) :) ... polecam ... :)

      Usuń
    2. Super muszę wyprobować.☺

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) naprawdę były super... :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) ... w smaku lepsze niż w wyglądzie :)) Pozdrawiam! To trzeba upiec! Zapraszam!

      Usuń
  4. Czy moze pan powiedziec ile trzeba dodac drozdzy I masla.Zobaczylam,ze maslo ma 200g wiec ok,ale drozdze to inna inszosc.Nie mieszkam w Polsce I taki przelicznik jak 1/2 kostki nic mi nie mowi.Bardzo dziekuje I serdecznie pozdrawjam.Ella

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ! Proszę bardzo :) ...50 gram :) Pozdrawiam! Polecam i zapraszam częściej!

      Usuń
  5. Dzieki za odpowiedz.Zrobilam buleczki z polowy porcji,wyszly pyszne.Za pare dni poworka.Jeszcze raz dziekuje I pozdrawjam.Ella

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ella :) cieszę się bardzo, że smakowało :) właśnie najbardziej lubię takie wiadomości, które mówią mi, że jest sens pokazywania innym ludziom jak zrobić coś fajnego w domu :) post obejrzało do tej pory 7055 osób ale tylko kilka osób potrafi coś napisać:) ... Pozdrawiam! Zapraszam do innych wpisów :) trochę tego się nazbierało ;-) Jak masz pytania, to pytaj ja odpowiadam :) jak widzę, że jest po co i dla kogo. Zdrowia życzę i sukcesów kulinarno/bułkowych...Zajrzyj do innych wpisów, są zakładki na blogu ...polecam domowe wędliny :) Dzisiaj naszykowałem dwie polędwice łososiowe, kiełbasę i inne :) ................

      Usuń
  6. Wlasnie upieklam wedlug Pana przepisu z marmoladka w srodku. Super! Buleczki pieknie wyrosly, rogaliki troche mniej, na przyszlosc raczej bede tylko buleczki piec. Ale z drugiej strony wysmienita gospodynia jeszcze nie jestem, musze potrenowac wicej. ;)
    pozdrawiam
    Paula

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ... Cieszę się :) :) :) zapraszam na inne bułki również :) proszę zobaczyć w zakładce pieczywo :) z piekarnika dobre są również pierogi...fajny sposób bez gotowania i odsmażania :) ...Oj dużo jest tu różności wg normalnych przepisów...trzeba poszukać :) Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Serdecznie dziękuję za ten przepis. Od dawna szukałam bułek, które polubią moi synowie (3 i 6 lat) i staną się zdrową alternatywą dla podejrzanych kajzerek z marketu. Pana bułeczki okazały się świetne :). A jeszcze nie spróbowali rogalików...czekam na dzień dziecka! Dzięki :). Cecylia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :) własnie idę do piekarnika wyjąć bułki :) na rano :) warto zajrzeć w tym blogu do zakładki pieczywo :) Dziękuję za dobre wieści :) Pozdrawiam! Do innych wpisów też zapraszam raczej są proste :) i smaczne :)

      Usuń
  8. Smakowicie wyglądają, na pewno zrobię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam ! :) to są dobre bułki :) Powodzenia!

      Usuń
  9. Witam :-) Bułki wyglądają obłędnie, muszę je zrobić :-) Mam tylko pytanie czy mogę zamienić mąkę pszenną na orkiszową typ 630?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) zamień śmiało :) ja robię z takiej jaka akurat mam... nie wiem jak drożdże radzą sobie z orkiszową ...bo z samej orkiszowej nigdy nie robiłem ...dosypywałem i owszem do róznych wypieków :) myślę, że będzie o.k. ;-) najcięższą maką jest żytnia...orkiszowa jest chyba w sam raz :) Pozdrawiam !

      Usuń
  10. właśnie wpadłam na pamysł zeby zrobić dzisiaj bułeczki na jutro rano, na dzień dziecka. Dam znać czy warto polecac Twoje przepisy.
    Barbara (bbkb)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto warto :) Basiu przeszło 13 tysięcy osób było po ten przepis tu na blogu :) i nie było reklamacji :) w domu były reklamacje :) , że za mało :) Pozdrawiam ! Zrób też cebularze, cebulaki, bułki ziemniaczane... Ech wybierz sobie w zakładce pieczywo .............. tutaj wszystko jest tak jak w zegarku :) ... Zobacz ostatni post jaki dodałem :) do tej pory jestem w szoku :) Powodzenia ;-) zobacz to :) https://chlebanaszego.blogspot.com/2017/05/gdynia-bez-barier-bursztynowe-serce.html :)

      Usuń
    2. rozczyn wyszedł świetnie, ciasto wyrobione i rośnie pieknie (jednak ciasto sie kleiło i dodałam 2 garcie mąki, ale to nie dziwota, wziełam szymanowska 400). Jeszcze 5 minut i bede robić bułeczki.
      Barbara (bbkb)

      Usuń
    3. ... no i co tam wyszło :) ... ?

      Usuń
    4. WSPANIAŁE wyszło mi 26 pięknych bardzo smacznych bułeczek.Szkoda że nie mogę tu wstawić zdjecia. Pozdrawiam serdecznie Darku, bede z Twoich przepisów jeszcze korzystała.
      Barbara (bbkb)

      Usuń
    5. Gratuluję :) Miłego Dnia Dziecka Życzę, bo przecież każdy kiedyś był dzieckiem :) zdjęcie możesz przesłać na fb Darek Podlasek, ale też na wp podlasek66@wp.pl // coś muszę tutaj zmienić, żeby można było wklejać fotki ... POZDRAWIAM ! CIESZĘ SIĘ Z TOBĄ !!!! :)

      Usuń
  11. Witam, mam pytanie czy zamiast swiezych drozdzy moge uzyc suchych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak zobacz tylko jaki przelicznik jest chyba dwie paczuszki to jak pół kostki tzn. 50g świeżych :) ....

      Usuń
  12. Zabieram się za pieczenie, bo na sam widok ślinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Tez sie skusilam... sa juz w piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ! ...cieszę się ;-) jak wyszły ? ...zjedzone ? ;-)

      Usuń
  14. bułeczki pyszne robię często

    OdpowiedzUsuń
  15. Mam pytanie odnośnie zagniatania ciasta :)
    Pierwszy raz z drożdżami miałam do czynienia podczas robienia ciasta na pizzę, ale wyszło bardzo twarde, bo rzekomo za długo wyrabiałam ciasto, więc stąd moje pytanie: ile takie ciasto wyrabiać? :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę dodać ciut więcej mleka lub nie dodawać od razu całej mąki.... wszystko zależy o mąki, od wody lub mleka, od zaczynu drożdżowego, drożdży....trzeba częściej robić i wyczuć co chce się uzyskać...// za długo wyrabiać ciasto ? nigdy nie mierzyłem czasu // hmmm... pierwszy raz słyszę...ale ciasto musi być plastyczne i odchodzić zarówno od ręki jak i od miski. Tak jak wcześniej pisałem trzeba może zostawić trochę mąki i wyrobić takie mokre, a potem podsypać i wyrobić na takie jak powinno być.... za twarde wyszło bo ciut za dużo maki było i już.... :) tutaj trzeba dać czas na wyrośnięcie 30 min. nieraz nie wystarcza :) :) :) NP. NA SUCHYCH DROŻDŻACH PO WYROBIENIU CZEKAŁEM 2 godz. ŻEBY WYROSŁO I POTEM ZAGNIATAŁEM CHLEBY... :)

      Usuń
    2. Hmm, zrobiłam 37 bułeczek, bo rozwałkowałam ciasto tylko na 2cm :( Ale są takie małe, zgrabne, więc nie ma źle - następnym razem rozwałkuję inaczej. Wyszły mięciutkie i dobre :)
      A z tego wszystkiego, jedyne czego zapomniałam to dodać soli... Oj, oj, oj, miałam chyba dziś głowę w chmurach :)
      Następnym razem spróbuję zrobić chlebek :)
      Pozdrawiam :)
      PS: Przypomniałam sobie, że jak robiłam ciasto na pizzę to strasznie podsypywałam mąką ciasto, bo okropnie kleiło mi się do rąk, więc już wiem dlaczego ciasto wyszło mi takie twarde. Dziś praktycznie w ogóle nie używałam mąki do podsypywania, aby uniknąć tamtego błędu.

      Usuń
    3. Super :) ... kto pyta nie błądzi ? ...chyba tak :) Pozdrawiam !

      Usuń
  16. Piękne buły i rogale. :) Ciasto drożdżowe to mój "konik". Dla mnie każdy wypiek drożdżowy jest zabawą i relaksem.
    Darku spróbuj następnym razem zamiast mleka dać serwatkę. Wiem, trzeba najpierw zrobić twaróg, ale uwierz mi - warto. :)
    Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) ...wszystko można :) więc pewnie i serwatkę :) można dodać :) spróbuję :) Pozdrawiam !

      Usuń
  17. a dokładnie ile drozdzy moga byc suche

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...pół kostki polskich drożdży -50 g, suche mogą być;-) drożdże to drożdże... ;-) tam powinien być przelicznik na opakowaniu ile to jest świeżych...

      Usuń