poniedziałek, 22 maja 2017

Pierogi z truskawkami

Truskawki i pierogi wszyscy lubią :) , polecam na obiad pierogi z truskawkami.


CIASTO: 1 kg maki typ650, 1 łyżka soli, 2szklanki ciepłej wody i 1/3 szklanki oleju.
Wszystko razem łączymy ze sobą w dużej misce i wyrabiamy ręcznie ciasto.
NADZIENIE: ~1/2 kg truskawek zamrożonych, których nie rozmrażamy.
*** wyrobione ciasto, odstawiamy przykryte na 30 min.


Ciasto dzielimy, wałkujemy i wycinamy krążki/nakładamy truskawki i lepimy


Jak owoce są bardzo duże wówczas kroimy je na mniejsze kawałki.


--


Polepione pierogi odkładamy na deskę/blat oprószony mąką, żeby się nie przyklejały. Zostanie trochę ciasta,, to możemy zrobić domowe kluski. 


Gotujemy w osolonej wodzie ~2,5 min. od czasu wypłynięcia.
Po ugotowaniu- dosłownie chwilę hartujemy, w zimnej wodzie.


Następnie serwujemy z sosem truskawkowym/ kroimy kilka truskawek
 posypujemy cukrem, dodajemy jogurt, potem dokładnie mieszamy i już :) 


--


Smacznego ! 

1 komentarz:

  1. Jadłam często w dzieciństwie polane dobrą wiejską śmietaną i posypane cukrem, czas wprowadzić wspomnienia w życie :)

    OdpowiedzUsuń