sobota, 13 maja 2017

"Cygańskie" gołąbki ...

Jak macie ochotę na gołąbki, to raz warto spróbować właśnie takich.


Skład: 1/2 kapusty 1 kg, 1/2 kg mielonego, 1/2 kg ugotowanego ryżu.
 Sól, pieprz, papryka, 2-3 jajka, bułka tarta i koncentrat pomidorowy.


Kapustę ucieramy na tarce, na grubych oczkach.


Następnie do utartej kapusty dodajemy: mięso, jajka, ryż, łyżeczkę płaską soli, łyżeczkę płaską pieprzu, łyżkę papryki, parę łyżek bułki tartej . 


Wszystko dokładnie ręcznie mieszamy i przekładamy do lodówki na 1-2 h. 


 Po wyjęciu  sprawdzamy czy ze schłodzonej masy można ulepić kotlety, 
jeżeli nie udaje się - to dosypujemy trochę bułki tartej . 


Uformowane "gołąbki"  obtaczamy mąką i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. 


Usmażone na złoto brązowo - odkładamy na papier kuchenny dla odsączenia.


W takiej postaci już możemy serwować.


Natomiast jeżeli chcemy podać z sosem, to do garnka wkładamy umyte
 liście kapusty, które odrywaliśmy na początku  przed ucieraniem.
 Liście zalewamy 1 l  wrzątku- przyprawiamy lub  dodajemy 2 kost. rosołowe.


Na to układamy gołąbki i dodajemy mały koncentrat pomidorowy, 
chwilę gotujemy 3-5 min na średnim ogniu od czasu zagotowania..


Serwujemy: same, z chlebem, z makaronem, z ziemniakami jak kto lubi :)  


Smacznego!!!

9 komentarzy:

  1. robię bez ryzu i z kapustą pekińską, ale Twoje tez musze spróbować bo bardzo lubię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ! ...akurat był ryż :) robiłem z kaszą gryczaną, z pęczakiem...gdzieś tutaj wrzucałem przepis na mielone z młodą kapustą ... fajny smakowity temat :) mam jakiś renesans na różności z kapustą :) Pozdrawiam !

      Usuń
  2. Jeszcze takich nie roilam ale wygladaja apetycznie napewno wyprubuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam! Czasami można zrobić inaczej :) np.jak się ma małą kapustę i małe liście na niej :) to wtedy tak po "cygańsku" :) :) :) i gołąbki są :) Pozdrawiam!Zapraszam!!!

      Usuń
  3. Na pewno są inne niż tradycyjne, ale chętnie bym spałaszowała i to nie jednego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam !!! ...:) to się szybciutko robi :), do dzieła :) .... Dziękuję! Pozdrawiam!

      Usuń
  4. ciekawy przepis, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) ...na pewno trzeba spróbować :) ja miałem za małą kapustę na zawijanie i ... Pozdrawiam :)

      Usuń