Jak macie ochotę na gołąbki, to raz warto spróbować właśnie takich.
Skład: 1/2 kapusty 1 kg, 1/2 kg mielonego, 1/2 kg ugotowanego ryżu.
Sól, pieprz, papryka, 2-3 jajka, bułka tarta i koncentrat pomidorowy.
Kapustę ucieramy na tarce, na grubych oczkach.
Następnie do utartej kapusty dodajemy: mięso, jajka, ryż, łyżeczkę płaską soli, łyżeczkę płaską pieprzu, łyżkę papryki, parę łyżek bułki tartej .
Wszystko dokładnie ręcznie mieszamy i przekładamy do lodówki na 1-2 h.
Po wyjęciu sprawdzamy czy ze schłodzonej masy można ulepić kotlety,
jeżeli nie udaje się - to dosypujemy trochę bułki tartej .
Uformowane "gołąbki" obtaczamy mąką i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Usmażone na złoto brązowo - odkładamy na papier kuchenny dla odsączenia.
W takiej postaci już możemy serwować.
Natomiast jeżeli chcemy podać z sosem, to do garnka wkładamy umyte
liście kapusty, które odrywaliśmy na początku przed ucieraniem.
Liście zalewamy 1 l wrzątku- przyprawiamy lub dodajemy 2 kost. rosołowe.
Na to układamy gołąbki i dodajemy mały koncentrat pomidorowy,
chwilę gotujemy 3-5 min na średnim ogniu od czasu zagotowania..
Serwujemy: same, z chlebem, z makaronem, z ziemniakami jak kto lubi :)
Smacznego!!!
robię bez ryzu i z kapustą pekińską, ale Twoje tez musze spróbować bo bardzo lubię
OdpowiedzUsuńWitam ! ...akurat był ryż :) robiłem z kaszą gryczaną, z pęczakiem...gdzieś tutaj wrzucałem przepis na mielone z młodą kapustą ... fajny smakowity temat :) mam jakiś renesans na różności z kapustą :) Pozdrawiam !
UsuńJeszcze takich nie roilam ale wygladaja apetycznie napewno wyprubuje.
OdpowiedzUsuńWitam! Czasami można zrobić inaczej :) np.jak się ma małą kapustę i małe liście na niej :) to wtedy tak po "cygańsku" :) :) :) i gołąbki są :) Pozdrawiam!Zapraszam!!!
UsuńNa pewno są inne niż tradycyjne, ale chętnie bym spałaszowała i to nie jednego:)
OdpowiedzUsuńWitam !!! ...:) to się szybciutko robi :), do dzieła :) .... Dziękuję! Pozdrawiam!
Usuńciekawy przepis, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) ...na pewno trzeba spróbować :) ja miałem za małą kapustę na zawijanie i ... Pozdrawiam :)
UsuńFajny przepis
OdpowiedzUsuń