wtorek, 16 maja 2017

Bułki cebulowe z czarnuszką i szczypiorkiem.

Zawsze dobre cebularze, tym razem z czarnuszką.


Przygotowujemy ciasto drożdżowe z 1 kg mąki, 1 kostki/ 100 g drożdży, łyżki cukru, łyżki soli,
dwóch szklanek ciepłej wody, ugotowanego i rozgniecionego dużego ziemniaka.
Zaczyn robimy z drożdży posypanych cukrem i rozrobionych w wodzie z dodatkiem 3 łyżek mąki.
Po ~10 min. wlewamy wyrośnięty zaczyn do  mąki z solą, dodajemy ziemniaka i robimy ciasto.
Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 30 min.
Podsmażamy 5 dużych cebul, przyprawiamy solą, cukrem, pieprzem i studzimy.


Gdy ciasto już wyrosło zagniatamy je ponownie, dzielimy i wałkujemy na grubość 3-5 cm.


Wycinamy kółka i układamy je na blachę do pieczenia.


Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 20-30 min.
Odciskamy wgłębienia na każdej bułce na miejsce dla farszu z cebuli.


Smarujemy rozbitym jajkiem i nakładamy cebulę, posypujemy czarnuszką i szczypiorkiem.


Pieczemy w 200 st. C / 20-25 min.


Po wyjęciu studzimy i po 15 min. gotowe do zjedzenia.


Smacznego! 

2 komentarze:

  1. Czarnuszka jest świetnym dodatkiem;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam! ...trak :) to jedna z cudownych roślin, na różne dolegliwości...nasiona, olejki...gdzieś widziałem taki wpis"czarnuszka to potężny przyjaciel zdrowia" :)

      Usuń