poniedziałek, 22 maja 2017

Kluski bez jajek.

Bardzo prosty przepis na domowy makaron, wersja podstawowa.


Ciasto: 1 kg mąki, 1 czubata łyżka soli, 2 szklanki ciepłej wody i 1/3 szklanki oleju.
Wszystko dokładnie mieszamy w misce i wyrabiamy ciasto.


Odstawiamy pod przykryciem na 15-30 min., potem dzielimy na części i wałkujemy, na posypanym mąką stole na 2 mm gr. przesypując mąką.


Następnie kroimy na pół i składamy.


Potem jeszcze raz i znowu składamy.


Kroimy na pasy 5-10 cm i na desce kroimy cienko nasz makaron.


Gotujemy partiami  w osolonej wodzie 2-3 min. od czasu wypłynięcia.


--


Odcedzamy i hartujemy chwilę w zimnej wodzie.


Makaron gotowy.


Smacznego !!! 

4 komentarze: