Bardzo prosty przepis na domowy makaron, wersja podstawowa.
Ciasto: 1 kg mąki, 1 czubata łyżka soli, 2 szklanki ciepłej wody i 1/3 szklanki oleju.
Wszystko dokładnie mieszamy w misce i wyrabiamy ciasto.
Odstawiamy pod przykryciem na 15-30 min., potem dzielimy na części i wałkujemy, na posypanym mąką stole na 2 mm gr. przesypując mąką.
Następnie kroimy na pół i składamy.
Potem jeszcze raz i znowu składamy.
Kroimy na pasy 5-10 cm i na desce kroimy cienko nasz makaron.
Gotujemy partiami w osolonej wodzie 2-3 min. od czasu wypłynięcia.
--
Odcedzamy i hartujemy chwilę w zimnej wodzie.
Makaron gotowy.
Smacznego !!!
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWow! Domowy makaron? Jestem pełna podziwu:) Powaga
OdpowiedzUsuń:) DZIĘKUJĘ :)
Usuń