Ciekawa propozycja na smaczny obiad lub dobrą domową kolację.
Potrzebujemy liście kapusty-tutaj młoda kapusta-ale może być włoska lub
normalna biała kapusta, ziemniaki, cebulę, sól, pieprz i trochę czasu :)
*** u mnie opcjonalnie dochodzi kiełbasa śląska... dodajemy wg uznania, można
dodać boczek, czy jakieś inne ulubione dodatki, ale z ziemniakami jest też o.k.
Ziemniaki gotujemy, cebulę podsmażamy, kiełbasę kroimy w kostkę.
Obieramy liście z kapusty potrzebne do zawijania, pozostałą kapustę ucieramy,
będzie dodana do farszu razem z kiełbasą. Ziemniaki z cebulą ugniatamy.
Liście kapusty po umyciu w zimnej wodzie sparzamy we wrzątku.
*** a z kapusty białej- główkę wkładamy do wrzątku.. -->> KLIKNIJ TUTAJ
Ziemniaki, kiełbasę, cebulę, utartą kapustę, sól i pieprz łączymy razem.
Jak już mamy farsz i liście to zawijamy gołąbki.
Zapiekamy -w piekarniku lub niektórzy w garnku na piecu-
z gęstym sokiem pomidorowym lub wg własnego uznania.
Piekarnik rozgrzany do 200 st.C, funkcja góra/dół -środkowa szyna,
Gołąbki zapiekamy w naczyniu żaroodpornym przez 25- 30 minut
***opcjonalnie gdy zostanie farsz, smażymy kotlety -->> KLIKNIJ TUTAJ ...
Smacznego
Smacznie :-)
OdpowiedzUsuń;-) dziękuję :) ... Pozdrawiam!
UsuńCałkiem nowy pomysł na gołąbki
OdpowiedzUsuńNo tak wyszło :) powstały jeszcze kotlety :) ... Pozdrawiam !
UsuńZaskakujący i ciekawy przepis:) Skorzystam - dziękuję.
OdpowiedzUsuńWitam ! Warto spróbować czegoś innego, prawdziwych gołąbków, które znamy od zawsze nie przebija ale hmmm ... smaczne :) właśnie zaraz zmontuję post o kotletach z farszu, który został. Dziękuję za wizytę i komentarz. Pozdrawiam !
Usuń