wtorek, 23 maja 2017

Gołąbki z ziemniakami

Ciekawa propozycja  na smaczny obiad lub dobrą domową kolację.


Potrzebujemy liście kapusty-tutaj młoda kapusta-ale może być włoska lub
 normalna biała kapusta, ziemniaki, cebulę, sól,  pieprz i trochę czasu :) 
*** u mnie opcjonalnie dochodzi kiełbasa śląska... dodajemy wg uznania, można 
dodać boczek, czy jakieś inne ulubione dodatki, ale z ziemniakami jest też o.k.  


Ziemniaki gotujemy, cebulę podsmażamy, kiełbasę kroimy w kostkę.


Obieramy liście z  kapusty potrzebne do zawijania, pozostałą kapustę ucieramy, 
będzie dodana do farszu razem z kiełbasą. Ziemniaki z cebulą ugniatamy.


Liście kapusty po umyciu w zimnej wodzie sparzamy we wrzątku.
*** a z kapusty białej- główkę wkładamy do wrzątku.. -->> KLIKNIJ TUTAJ



Ziemniaki, kiełbasę, cebulę, utartą kapustę, sól i pieprz łączymy razem.


Jak już mamy farsz i liście to zawijamy gołąbki.


Zapiekamy -w piekarniku lub niektórzy w garnku na piecu-
z gęstym sokiem pomidorowym lub wg własnego uznania.


Piekarnik rozgrzany do 200 st.C, funkcja góra/dół -środkowa szyna, 
Gołąbki zapiekamy w naczyniu żaroodpornym przez 25- 30 minut 
***opcjonalnie gdy zostanie farsz, smażymy kotlety -->> KLIKNIJ TUTAJ ...


Smacznego

6 komentarzy:

  1. Całkiem nowy pomysł na gołąbki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak wyszło :) powstały jeszcze kotlety :) ... Pozdrawiam !

      Usuń
  2. Zaskakujący i ciekawy przepis:) Skorzystam - dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ! Warto spróbować czegoś innego, prawdziwych gołąbków, które znamy od zawsze nie przebija ale hmmm ... smaczne :) właśnie zaraz zmontuję post o kotletach z farszu, który został. Dziękuję za wizytę i komentarz. Pozdrawiam !

      Usuń