sobota, 6 maja 2017

Zapiekanka ziemniaczana.

Bardzo smaczna zapiekanka ziemniaczana z mięsem indyczym,kapustą w ziołach prowansalskich..


Potrzebujemy:ugotowane ziemniaki 0,8-1kg, mięso 0,5-0,8kg, kapusta 0,8-1kg, cebulę, mąkę,
 dwie kostki rosołowe, czosnek, zioła, sól, pieprz, paprykę, olej.


Mięso kroimy, przyprawiamy i podsmażamy na patelni, potem na tym samym tłuszczu
 podsmażamy ziemniaki, a następnie dusimy kilka minut poszatkowaną kapustę. 


Jak wszystko mamy już podsmażone, to układamy warstwami w naczyniu lub na blaszce.
Kolejne  przesypujemy ziołami, wyciśniętym czosnkiem, sola i pieprzem.


Na dnie układamy ziemniaki, które przykrywamy kapustą.


Na wierzch dajemy mięso.


Teraz musimy przygotować zalewajkę, w 2 szklankach gotującej się wody rozpuszczamy kostki rosołowe.
 W słoiku w szklance zimnej wody rozrabiamy 2-3 łyżki mąki. 


Potem rozrobioną zawiesinę dolewamy do rosołu i krótko intensywnie mieszamy.


Zalewajką zalewamy naszą zapiekankę. Ozdabiamy zieleniną i zapiekamy 30 min./200st.C 


Na pięć minut przed końcem zapiekania zdejmujemy pokrywkę i dodajemy np. pomidory.


Po zapieczeniu chwilę studzimy, dzielimy na porcje i serwujemy.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Pożywna i smaczna zapiekanka. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest, jest... pożywna, męska :) Dziękuję ! Pozdrawiam !!!

      Usuń