Bardzo smaczna zapiekanka ziemniaczana z mięsem indyczym,kapustą w ziołach prowansalskich..
Potrzebujemy:ugotowane ziemniaki 0,8-1kg, mięso 0,5-0,8kg, kapusta 0,8-1kg, cebulę, mąkę,
dwie kostki rosołowe, czosnek, zioła, sól, pieprz, paprykę, olej.
Mięso kroimy, przyprawiamy i podsmażamy na patelni, potem na tym samym tłuszczu
podsmażamy ziemniaki, a następnie dusimy kilka minut poszatkowaną kapustę.
Jak wszystko mamy już podsmażone, to układamy warstwami w naczyniu lub na blaszce.
Kolejne przesypujemy ziołami, wyciśniętym czosnkiem, sola i pieprzem.
Na dnie układamy ziemniaki, które przykrywamy kapustą.
Na wierzch dajemy mięso.
Teraz musimy przygotować zalewajkę, w 2 szklankach gotującej się wody rozpuszczamy kostki rosołowe.
W słoiku w szklance zimnej wody rozrabiamy 2-3 łyżki mąki.
Potem rozrobioną zawiesinę dolewamy do rosołu i krótko intensywnie mieszamy.
Zalewajką zalewamy naszą zapiekankę. Ozdabiamy zieleniną i zapiekamy 30 min./200st.C
Na pięć minut przed końcem zapiekania zdejmujemy pokrywkę i dodajemy np. pomidory.
Po zapieczeniu chwilę studzimy, dzielimy na porcje i serwujemy.
Smacznego!
Pożywna i smaczna zapiekanka. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJest, jest... pożywna, męska :) Dziękuję ! Pozdrawiam !!!
Usuń