Przepyszne danie polskiej kuchni, które podaje się na kilka sposobów.
Skład: makaron 500g, kapusta 1kg, kiełbasa 1/2kg, 1 cebula, sól i pieprz.,smalec
Kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę również i razem przesmażamy na patelni.
Kapustę odciskamy z kwasu i grubo kroimy, podduszamy w garnku z wodą.
Kiedy kapusta już zmięknie, a woda prawie odparuje, dodajemy kiełbasę z cebulą.
Jeżeli jest konieczne doprawiamy, należy posmakować żeby nie przesadzić. :)
Wszystko dokładnie mieszamy i następnie dodajemy do ugotowanego makaronu.
Podajemy na gorąco., a jeżeli zostanie porcja, co rzadko się zdarza możemy odgrzać na patelni. Odsmażane łazanki smakują lepiej niż świeżo zrobione.
Polecam !
Smacznego!!!
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńkolejne super danie! Moja córka bardzo lubi będzie trzeba zrobić
OdpowiedzUsuńWitam Dziękuję :) u nas Każdy lubi ;-)
UsuńA jaki makaron najlepiej pasuje ?
OdpowiedzUsuń...generalnie wszystkie makarony świetnie smakują z kapustą, ale w sprzedaży jest makaron "łazanki" ...małe kwadraty 2cm x 2cm :) ... ale Mogą być też świderki itp. :)
UsuńSuper pychota
OdpowiedzUsuń:) ...
UsuńMy też uwielbiamy takie danie. Ja często robię z kabanosami ��
OdpowiedzUsuńPozdrawiam��
Super fajnie opisane przepisy, na pewno zrobię:)
OdpowiedzUsuńCo robisz, że kapusta jest luźna, nie posklejana. Pięknie się prezentuje.Moje łazanki są rzekomo smaczne, ale tak ładnie nie wyglądają.
OdpowiedzUsuńJa robię z białej kapusty z dużą ilością pieprzu. To u nas ulubione danie wigilijne . Pycha.
OdpowiedzUsuń