Doskonała kiełbasa, prosty przepis bez wędzenia po prostu dojrzewająca.
--
Skład: mielona szynka 2 kg, mielone tłuste/garmażeryjne 1 kg, wołowina
gulaszowa 0,5 kg, majeranek 10 łyżek, papryka 3 łyżki, pieprz 3 łyżeczki,
sól kamienna niejodowana np. z Kłodawy do przetworów 4 łyżki,, cukier 3 łyżki,
jałowiec 10 ziaren, pieprz 20 ziaren, czosnek 2 główki i zimna woda 0,5- 1 litra.
Do miski włóż mięso, wołowinę wcześniej pokrój w kostkę ~0,5 cm
Przyprawy wysyp na talerz, jałowiec/pieprz rozgnieć, czosnek obierz
Wszystko łączymy ze sobą w misce i dolewamy wodę.
Wyrabiamy ręcznie około 5-10 minut na jednolitą masę.
Chowamy do lodówki na 5-10 godzin, a potem nadziewamy.
Żeby sprawdzić czy jest przyprawiona i jaki smak można usmażyć kotlety.
Osłonki/jelita moczymy w letniej wodzie 1 h i potem płuczemy
dodatkowo pod kranem wg. wytycznych producenta.
Nadziewamy na lejek, wpuszczamy mięso żeby wypchnąć
powietrze, które będzie w jelicie i zawiązujemy koniec.
Napełniamy kiełbasy i robimy pętka/ przewiązujemy, jak komu wygodnie.
Wieszamy na kiju i już po 4 dniach możemy robić pierwsze degustacje.
Ja mniejsze kiełbaski upiekłem w piekarniku 130 st.C 1 h ,
a kilka podwędziłem w mini wędzarni balkonowej.
Miejsce do podsuszania musi być suche i przewiewne... ja wieszam pomiędzy
szafkami w kuchni na wys. około 2,3 m, pomieszczenie wietrzone...
--
Smacznego...
Jak długo może potem leżeć w lodówce?
OdpowiedzUsuń... a ile potrzeba ;-) codziennie będzie coraz bardziej sucha i twardsza... 2 tygodnie 4 tygodnie ... u nas najdłużej 10 dni, jak jest dużo :) ...
UsuńPana przepisy są wspaniałe Bardzo często z nich korzystam. Pozdrawiam serdecznie i czekam na kolejne przepisy kulinarne
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńMogę prosić o informację w jakiej temperaturze było wędzone z wedzarni balkonowej? Pozdrawiam