piątek, 26 maja 2017

Kiełbasa wieprzowo-wołowa, podsuszana.

Doskonała kiełbasa, prosty przepis bez wędzenia po prostu dojrzewająca.


--


Skład: mielona szynka 2 kg, mielone tłuste/garmażeryjne 1 kg, wołowina
 gulaszowa 0,5 kg, majeranek 10 łyżek, papryka 3 łyżki, pieprz 3 łyżeczki, 
sól kamienna niejodowana np. z Kłodawy do przetworów 4 łyżki,, cukier 3 łyżki,
 jałowiec 10 ziaren, pieprz 20 ziaren, czosnek 2 główki i zimna woda 0,5- 1 litra. 


Do miski włóż mięso, wołowinę wcześniej pokrój w kostkę ~0,5 cm 
Przyprawy wysyp na talerz, jałowiec/pieprz rozgnieć, czosnek obierz  


Wszystko łączymy ze sobą w misce i dolewamy wodę.


Wyrabiamy ręcznie około  5-10 minut na jednolitą masę.
Chowamy do lodówki na 5-10 godzin, a potem nadziewamy.


Żeby sprawdzić czy jest przyprawiona i jaki smak można usmażyć kotlety.


Osłonki/jelita moczymy w letniej wodzie 1 h i potem płuczemy 
dodatkowo pod kranem wg. wytycznych producenta.


Nadziewamy na lejek, wpuszczamy mięso żeby wypchnąć
 powietrze, które będzie w jelicie i zawiązujemy koniec.


Napełniamy kiełbasy i robimy pętka/ przewiązujemy,  jak komu wygodnie.


Wieszamy na kiju i już po 4 dniach możemy robić pierwsze degustacje. 
Ja mniejsze kiełbaski upiekłem w piekarniku 130 st.C 1 h , 
a kilka podwędziłem w mini wędzarni balkonowej.


Miejsce do podsuszania musi być suche i przewiewne... ja wieszam pomiędzy
 szafkami w kuchni na wys. około 2,3 m, pomieszczenie wietrzone...


--


Smacznego...

4 komentarze:

  1. Jak długo może potem leżeć w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ... a ile potrzeba ;-) codziennie będzie coraz bardziej sucha i twardsza... 2 tygodnie 4 tygodnie ... u nas najdłużej 10 dni, jak jest dużo :) ...

      Usuń
  2. Pana przepisy są wspaniałe Bardzo często z nich korzystam. Pozdrawiam serdecznie i czekam na kolejne przepisy kulinarne

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam
    Mogę prosić o informację w jakiej temperaturze było wędzone z wedzarni balkonowej? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń