Prosty i smaczny obiad z ugotowanych ziemniaków i kapusty kiszonej.
Skład: ziemniaki 1 kg- ugotowane i utłuczone , kapusta kiszona 1/2 kg,
smalec 1/2 kostki, mąka kilka łyżek, cebula, jajko, przyprawy.
Kapustę odciskamy z soku i kroimy razem z obraną cebulą.
Potem na patelni dusimy kapustę z cebulą około 10-15 min. podlewając wodą.
Do ziemniaków dodajemy 3 łyżki mąki, jajko, łyżeczkę płaską pieprzu,
łyżkę majeranku, trochę soli-wg uznania(bo ziemniaki i kapusta już są solone)
Wszystko dokładnie mieszamy do czasu połączenia się produktów.
Kapustę studzimy i dodajemy do ziemniaków.
Następnie robimy małe kotlety i smażymy na rozgrzanej patelni z tłuszczem.
Kotlety przed smażeniem - można otoczyć lekko mąką .
Chwilę podsmażamy żeby nabrały koloru i już, serwujemy na gorąco.
Smacznego!!!
Są pyszne jak sama kapusta ja niedawno robiłam z kapustą włoską polecam
OdpowiedzUsuńWitam... :) jak będzie okazja to spróbuję :) Pozdrawiam :)
UsuńPomysłowo i pysznie -:)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;-) ...Pozdrawiam :) :) :)
Usuń