sobota, 3 czerwca 2017

Drożdżówki.

Pyszne domowe drożdżówki, polecam każdemu.


Potrzebujemy tylko drożdżowe ciasto, jakiś dżem, piekarnik i trochę czasu. 


Ciasto: 1 kg mąki,50 g drożdży,100 g masła, 2 łyżki cukru, 4 jajka, 0,5 l ciepłego mleka,  szczypta soli.
 Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy jajka, masło, sól, a na zaczyn nastawiamy drugą miskę 
gdzie do mleka kruszymy drożdże, dodajemy cukier i 3 łyżki mąki, wszystko dokładnie mieszamy
 i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 10-15 min.


Potem łączymy razem wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto, jak trochę podrośnie to zagniatamy, 
dzielimy na części i wyrabiamy ciastka i bułki, które mogą mieć różne formy i kształty.


--


--


--


--


--


Pieczemy 20-30 minut / 180-200 st. C  zależy od piekarnika.


Po upieczeniu, studzimy 30 min. i wówczas  ozdabiamy, lukrujemy. 


Smacznego ! 

2 komentarze:

  1. nie ma jak domowe drożdżówki! najlepsze ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) ... znikają jak błyskawice :) ... pozdrawiam !!!

      Usuń