sobota, 10 lutego 2018

Chleb na suchych drożdżach

Jak upiec taki chleb, używając suchych drożdży :) a tak po prostu... 


--


--


Skład: 1 kg mąki Szymanowskiej lub innej :) typu 650-750, 2 op. po 8 g drożdży-
instant tj. w proszku,  2 szkl. ciepłej wody ~450 ml, 1 łyżka cukru, 1 łyżka soli, 
Mąkę przesiewamy, dosypujemy:  drożdże, cukier, sól i dolewamy wodę.

*** oczywiście upieczemy chleb również na świeżych drożdżach, ale wówczas
 robimy zaczyn z 40-50g rozkruszonych drożdży dodanych do ciepłej wody,
 wsypujemy cukier i 3 łyżki mąki, całość dobrze mieszamy i potem przykryte
 odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, następnie dodajemy resztę... 


Mieszamy mechanicznie mikserem lub łyżką, potem zagniatamy ciasto ręcznie.
... za suche dolewamy 2-3 łyżki wody lub tłuszczu, jeżeli za mokre 2-3 łyżki mąki.
Wyrabiamy ręcznie 5-8 minut. , ciasto na suchych drożdżach jest bardzo suche
 i ciężko się je niestety wyrabia...  więc dolałem 4 łyżki oliwy i jakoś poszło.


Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte do wyrośnięcia, na 1 godzinę.


--


Po wyrastaniu jeszcze raz krótko zagniatamy-żeby pozbyć się gazów
 i dzielimy na 2 części, z których upieczemy dwa super chleby.
*** można również wyrobić bułki, ale wówczas pieczemy je 20 minut/200stC
*** ciasto doskonale sprawdzi się też jako podkład do pizzy.. 10 min./250st. C 


Chleby po uformowaniu przykrywamy i odstawiamy na 30-60 min.


Następnie smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy nasionami/ nacinamy.


Pieczemy w 200 st.C / 50-60 minut. w funkcji  góra / dół 
Po upieczeniu sprawdzamy stukając w spód palcem i gdy jest 
głuchy odgłos tzn., że się upiekł, jak nie to wkładamy jeszcze na 3 min.


Smacznego ! 

16 komentarzy:

  1. Piękne <3 a do tego wędlinka ze słoika, korniszonek i nic więcej do szczęścia nie potrzeba :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam.wczoraj upiekłam chlebek wyszedł przepyszny.dziękuję za fajny przepiPozdrawiam☺

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobry przepis jak i chleb

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne chleby, nie zauważyłam typu mąki :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) ...na drugiej fotce jest 750 chlebowa Szymanowska / moim zdaniem najlepsza z pszennych, do upieczenia chleba :) Pozdrawiam i zapraszam :)

      Usuń
    2. A pieczenie góra -dół

      Usuń
  5. Można upiec na mące żytniej?

    OdpowiedzUsuń
  6. Można piec na mące żytniej ?

    OdpowiedzUsuń
  7. A termoobieg czy normalnie piekarnik ustawić?

    OdpowiedzUsuń
  8. Można.Witam ja robię chleb mieszany0,5kg mpszmąkiennej może być Szymanowska0,25kg mąki żytniej typ 720 i 0,25kg mąki pełnoziarnistej pszennej.Na 1kg daję 18g suszonych drożdży,1.0l ciepłej wody.2łyżeczki cukru.3łyżeczki soli,1łyżka oleju.Piekę w piekarniku w 200stopniach bez termoobieg 60 minut.Smacznego

    OdpowiedzUsuń
  9. Strasznie mi się klei ciasto, podsypywalem mąka, podlewalem oliwa z oliwek i nic. Tak powinno być?

    OdpowiedzUsuń