Jak upiec taki chleb, używając suchych drożdży :) a tak po prostu...
--
--
Skład: 1 kg mąki Szymanowskiej lub innej :) typu 650-750, 2 op. po 8 g drożdży-
instant tj. w proszku, 2 szkl. ciepłej wody ~450 ml, 1 łyżka cukru, 1 łyżka soli,
Mąkę przesiewamy, dosypujemy: drożdże, cukier, sól i dolewamy wodę.
*** oczywiście upieczemy chleb również na świeżych drożdżach, ale wówczas
robimy zaczyn z 40-50g rozkruszonych drożdży dodanych do ciepłej wody,
wsypujemy cukier i 3 łyżki mąki, całość dobrze mieszamy i potem przykryte
odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, następnie dodajemy resztę...
Mieszamy mechanicznie mikserem lub łyżką, potem zagniatamy ciasto ręcznie.
... za suche dolewamy 2-3 łyżki wody lub tłuszczu, jeżeli za mokre 2-3 łyżki mąki.
Wyrabiamy ręcznie 5-8 minut. , ciasto na suchych drożdżach jest bardzo suche
i ciężko się je niestety wyrabia... więc dolałem 4 łyżki oliwy i jakoś poszło.
Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte do wyrośnięcia, na 1 godzinę.
--
Po wyrastaniu jeszcze raz krótko zagniatamy-żeby pozbyć się gazów
i dzielimy na 2 części, z których upieczemy dwa super chleby.
*** można również wyrobić bułki, ale wówczas pieczemy je 20 minut/200stC
*** ciasto doskonale sprawdzi się też jako podkład do pizzy.. 10 min./250st. C
Chleby po uformowaniu przykrywamy i odstawiamy na 30-60 min.
Następnie smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy nasionami/ nacinamy.
Pieczemy w 200 st.C / 50-60 minut. w funkcji góra / dół
Po upieczeniu sprawdzamy stukając w spód palcem i gdy jest
głuchy odgłos tzn., że się upiekł, jak nie to wkładamy jeszcze na 3 min.
Smacznego !
Apetycznie, super kolor.
OdpowiedzUsuńDzięki :) Pozdrawiam :)
UsuńPiękne <3 a do tego wędlinka ze słoika, korniszonek i nic więcej do szczęścia nie potrzeba :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
No tak :) :) :) ...Pozdrawiam :)
UsuńWitam.wczoraj upiekłam chlebek wyszedł przepyszny.dziękuję za fajny przepiPozdrawiam☺
OdpowiedzUsuńDziękuję :) :) :)
UsuńBardzo dobry przepis jak i chleb
OdpowiedzUsuńDziękuję :) :) :)
UsuńPiękne chleby, nie zauważyłam typu mąki :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWitam :) ...na drugiej fotce jest 750 chlebowa Szymanowska / moim zdaniem najlepsza z pszennych, do upieczenia chleba :) Pozdrawiam i zapraszam :)
UsuńA pieczenie góra -dół
UsuńMożna upiec na mące żytniej?
OdpowiedzUsuńMożna piec na mące żytniej ?
OdpowiedzUsuńA termoobieg czy normalnie piekarnik ustawić?
OdpowiedzUsuńMożna.Witam ja robię chleb mieszany0,5kg mpszmąkiennej może być Szymanowska0,25kg mąki żytniej typ 720 i 0,25kg mąki pełnoziarnistej pszennej.Na 1kg daję 18g suszonych drożdży,1.0l ciepłej wody.2łyżeczki cukru.3łyżeczki soli,1łyżka oleju.Piekę w piekarniku w 200stopniach bez termoobieg 60 minut.Smacznego
OdpowiedzUsuńStrasznie mi się klei ciasto, podsypywalem mąka, podlewalem oliwa z oliwek i nic. Tak powinno być?
OdpowiedzUsuń