Bardzo prosty stary przepis, na pyszne domowe cukierki, które kiedyś nam babcie robiły.
--
Skład: 2 szklanki mleka, 2 szklanki cukru, 100 g masła, cukier waniliowy/migdałowy.
Wszystko razem gotujemy ~60 minut, na małym ogniu, mieszając.
--
--
--
--
Gdy gotująca się masa dojdzie do gęstości ~budyniu, wówczas zestawiamy z grzania i na
boku jeszcze chwilę 1-2 min. mieszamy, żeby nie było bąbli i ewentualnie pianki.
Tak przygotowaną masę przelewamy do blaszki 25cm x 15cm wyłożonej papierem.
Potem całość studzimy i wstawiamy do lodówki na 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
Ja kroiłem po 3 godzinach, bo mali domownicy nie mogli dłużej wytrzymać :)
--
--
Po wyjęciu z lodówki, kroimy ostrym nożem.
Następnie możemy popakować w celofanowe papierki i już.
Smacznego !
ale od rana rarytasy :)
OdpowiedzUsuń;-) ... dziękuję :) Pozdrawiam i polecam :)
UsuńCzy te krówki to ciągniki czy takie suche ? Uwielbiam krówki...
Usuńa kalorie?
OdpowiedzUsuń:) oj magiku :) pozdrawiam :) zaraz będziesz pościć, to się wyrówna :) jak wiesz sklepowe są tuczone aspartamem i innymi dobrami...więc warto :)
UsuńMasło musi być
UsuńMniam ☺
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis ☺
Dziękuję :) pozdrawiam i polecam :)
Usuńco tam kalorie, raz się żyje :) od czasu do czas taki cukierek nikomu nie zaszkodzi :)
OdpowiedzUsuń:) no właśnie :) :) :) <3 pozdrawiam :)
UsuńNo i ślinka poleciała, a dzieciństwo się przypomniało. Robiło się takie krówki w różnych wersjach, dodawało się mak lub kakao, lub takie bez niczego...mmm pycha :)
OdpowiedzUsuń:) trzeba zrobić :) :) :) pozdrawiam :)
Usuń60 minut cały czas mieszać? Zwariować można :P
OdpowiedzUsuń:) możesz nie mieszać, ale co potem zrobisz z garnkiem ? Ja mieszałem i dobrze wyszło :)
Usuńto jest jak kajmak, nie trzeba mieszać cały czas. moja mam jak gotowałam kajmak przez chyba 2 godziny na bardzo małym ogniu to mieszala tylko czasami i nic sie nie przypalało
Usuń....całe życie się człowiek uczy :) dziękuję i spróbuję :) Pozdrawiam :)
UsuńZrobilam dwa razy. Pierwszy raz za dlugo gotowalam bo byly tak kruche ze pokroic sie nie daly. Drugi raz wyszly ciagnace pyszne. Wystarczy mieć dobry garnek z grubym dnem i nie trzeba tak mieszać ciągle, i wysoki bo trochę do góry kipi, podczas gotowania. Mi około 40 minut to się gotowalo.
UsuńGotuję i gotuję, już prawie 3 godziny a tu nadal nie gęstnieje
OdpowiedzUsuń...coś nie tak poszło, normalnie pomiędzy 59-65 minut gęstnieje... może za duży ogień nie wiem ...ja dzisiaj robiłem 5 godz. temu czekoladowe i w 65 minucie dodawałem kakao....
UsuńDoprowadziła do wrzenia, a później na małym ogniu redukcja i tak 2-3 razy. Po 2h sytuacja można powiedzieć uratowana, choć okaże się po zastygnieciu. Obawiam się ze będą kruche raczej. Dam znać :))
Usuń... raczej kruche wyjdą, bo tak też wynikało z komentarzy na fb, że przy dłuższym czasie kruche wychodzą...
UsuńNajlepiej żeby mleko nie było uht bo wtedy problem z gęstnieniem/zastyganiem.
UsuńNajważniejsze, czy one są takie ciągnące???
OdpowiedzUsuń...moje były ciągutki :) ale z kilkudziesieciu komentarzy na fb 2 x ludziom wyszły kruche :) ...
UsuńBardzo dziękuję za odpowiedź moja córcia uwielbia ciągutki i jutro zrobię jej niespodziankę. Pozdrawiam
UsuńCudowne są :D Uwielbiam domowe krówki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) :) :) ... pozdrawiam :)
Usuńwitam, a margaryna da radę? Czy musi być koniecznie masło?
OdpowiedzUsuń...spróbuj :) ...
UsuńMargaryna to trucizna
UsuńMargaryna jest niezdrowa, nigdy jej nie stosuję.
UsuńMniam wlasnie robie 😍😍
OdpowiedzUsuńSmaki dzieciństwa 👌👌👌😍
OdpowiedzUsuńPycha tylko czas gotowania powinien być max 50 minut.
OdpowiedzUsuńMnie nie zgęstniały musiałam wylać
OdpowiedzUsuńBrak gęstości...to jakie mleko jak nie uht????nawet ciagutki nie można z talerza zabrać...tylko smak idealny
OdpowiedzUsuńmleko powinno być świeże, takie z butelki a nie z kartonu
Usuńrobię po raz drugi, pychota, będę dłużej gotować może wyjdą kruche ? (takie lubimy)
OdpowiedzUsuńPo godzinie wcale nie zgęstniało, poczekałam jeszcze jakieś pół godz.i dolałam 100 ml śmietanki 30% - udało się, ale wymagało to poświęcenia 2,5 godz.stania i mieszania!
OdpowiedzUsuńSpróbuję zrobić,proste składniki mam zawsze w domu. A mleko prosto od krowy.
OdpowiedzUsuńKupiłam krówki ale kruche czy można z nich zrobic żeby były klejące
OdpowiedzUsuńKażdy chyba uwielbia krówki :) Ja na swoim ślubie w ramach podziękowań wręczyłam gościom krówki ślubne zapakowane w woreczki. Wszystkim spodobał się ten upominek, krówki były przepyszne także polecam kazdemu :)
OdpowiedzUsuń