poniedziałek, 19 lutego 2018

Schab zapiekany w kapuście

Dobra propozycja na obiad lub do kolacji, która sama się zrobi w piekarniku.


Skład: schab środkowy 1,0-1,2 kg, kapusta kiszona-krojona 1 kg, smalec 70-100 g,
obrane pieczarki ~10 szt., obrana 1 duża cebula,kilka pokrojonych marchewek,
sól 1 płaska łyżka, pieprz, papryka...lub gotowa przyprawa 1 czubata łyżka.


Mięso ~1,5 kg myjemy w zimnej wodzie, osuszamy i oddzielamy schab właściwy.


Z odkrojonej części robimy np.szybki gulasz jak do placka po cygańsku.... 


Osuszony schab solimy, czekamy 2-3 minuty i wcieramy pozostałe przyprawy.


--


--


Do natłuszczonego naczynia wkładamy kapustę, schab i pozostałe składniki.


Pieczemy w 200 st. C / 60 minut pod przykryciem.


--


Potem dopiekamy bez pokrywki, z każdej strony po 10 minut.


--


Po upieczeniu czekamy 10-15 minut, kroimy mięso i wykładamy na półmisek.
Serwujemy na gorąco z ziemniakami lub do pieczywa...wg uznania


Smacznego !

1 komentarz:

  1. Moim zdaniem kapustę kiszoną należy trochę doprawić, cebulka, jabłko, pieprz a danie sadzę powinno być dobre, warto wypróbować.

    OdpowiedzUsuń