czwartek, 21 lipca 2016

Gisia i mini hot dogi

Domowe mini hot dogi :) Bardzo szybka i smaczna przekąska dla małych i dużych :)


Robimy klasyczne ciasto drożdżowe jak na bułki czy pizzę :)
 1kg mąki, 1/2 kost. drożdży, 1 łyżeczka cukru, 2 szkl. ciepłej wody, 1 łyżka soli


Ciasto możemy zrobić wcześniej i wówczas  trzymamy je szczelnie zamknięte w lodówce. 


Na  rozwałkowane ciasto nakładamy parówkę, zawijamy, odcinamy...i tak po kolei  :)


Potem kroimy na mniejsze kawałki...


Oczywiście w kuchni warto mieć dobre towarzystwo :)
Gisia ma nawet swój wałek do ciasta :) ale go oszczędza, bo taty wałek lepiej jej pasuje :)


Jak widać ciasto wymaga jeszcze obróbki :)
Pokrojone hot dogi układamy na blaszce i smarujemy rozbitym jajkiem...


Tak przygotowane pieczemy w temp. 200st.C / 25-30 min


Po upieczeniu mamy chrupiącą super przekąskę :)


Smacznego ! 


8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się podoba :)

      Usuń
    2. Super dziś zrobię ,ile trzeba parówek na tyle ciasta ?

      Usuń
    3. ...Adam :) to super... 8-10 szt. zależy jak rozwałkujesz ciasto, ale jak ci zostanie, to zrób sobie po prostu bułki :) ... a dzisiejsze bułki z makiem i serem... są pod tym linkiem https://chlebanaszego.blogspot.com/2017/07/buki-z-kiebaska.html

      Usuń
    4. super przepis już robione 2 razy przepyszne ,czekamy na następne przepisy.pozdrawiamy.

      Usuń
    5. ... :) :) :) a proszę zajrzeć też tutaj ... https://chlebanaszego.blogspot.com/2016/02/kiebaski.html?showComment=1500885500179#c1414226794595354876 ... Nowe jakieś będą ale musze fotki zgrać :) Pozdrawiam !

      Usuń
  2. Świetna stronka, jestem zachwycona Pana przepisami. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. DZIĘKUJĘ !!!! Pozdrawiam ! Polecam i zapraszam :)

      Usuń