wtorek, 21 lutego 2017

ser twarogowy wędzony

Dzisiaj kolejna próba wędzenia :) tym razem sery twarogowe.


W tym celu zakupiłem zwykłe twarogi w kostce i jeden niby typu włoskiego.


Potrzebujemy pojemniki, żeby sery wymoczyć w solance.


Można dodać przyprawy, dla smaku, aromatu i koloru :)
Sama solanka to 2 łyżki soli kamiennej na litr wody.


Jak widać dodałem paprykę, curry, pieprz...


W solance trzymamy minimum przez noc :)


Potem osuszamy na kratce.


...lub w uchylonym  piekarniku z termo obiegiem  przy 50 st. C


Na dno mini wędzarki wsypujemy zrębki, wkładamy tackę...zamykamy
Do palników wlewamy paliwo i podpalamy...


Sery można posypać przyprawami...
Następnie wkładamy ruszt z serem do rozgrzanej wędzarki na 30 minut w temp. 60 st. C


Dzisiaj szalał wiatr, temperatura spadała i jak widać serki podwędziły się tak sobie,
jedynie żółty ser włożony bez siatki rozpłynął się :)


...sery były dobre ale czegoś im brakowało...



...więc po ostudzeniu i pobycie w lodówce...podwędziłem jeszcze raz :)


Tym razem wędzenie wyszło aż za mocno :)
Wniosek jest taki, że do wędzenia potrzebna jest dobra pogoda i dobre sery np. z Lidla ... 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz