wtorek, 7 lutego 2017

ser żółty

Tak!  domowy, żółty ser  możemy zrobić sami :)


Musimy tylko zrobić odpowiednie zakupy...


...1 kg twarogu, 1 litr mleka, 1/2 kostki masła, jajko, łyżka octu, łyżeczka sody, pół łyżeczki soli.


Wszystko wykładamy, żeby czegoś nie zabrakło i zaczynamy robić nasz smaczny, domowy ser :)


Mleko podgrzewamy, ale nie gotujemy... 


do podgrzanego mleka dodajemy twaróg i mieszamy około 15-20 min ...


w drugim garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło i nadal mieszamy twaróg w gorącym mleku...


przygotowujemy durszlak żeby  odcedzić za chwilę twaróg...


gdy wytrąci się wyraźnie serwatka, a  twaróg będzie w małych grudkach...
 wyławiamy cedzakiem i przekładamy do sitka :)


... masło się rozpuszcza, w tym czasie sprawdzamy nasz twaróg :) 
 ... lekko naciskając pozbywamy się resztek serwatki.


Do roztopionego masła dodajemy odcedzony twaróg i mieszamy do czasu połączenia...
teraz zestawiamy z ognia i dodajemy sól, jajko, ocet i sodę...można dodać przyprawy :)


Wstawiamy ponownie na palnik i mieszając łączymy wszystkie produkty...
 masa w garnku urośnie i będzie puszysta :) dalej mieszamy, aż ser zacznie się ciągnąć...


wówczas zestawiamy z pieca i napełniamy formę/ pojemnik/ pudełko...


gdy się schłodzi, to  wkładamy do lodówki na 8-10 godzin...


Potem wyjmujemy i ser jest gotowy :) 


Smacznego ! 

4 komentarze:

  1. Ha !! I tu Cię zaskoczę! Też robię sama ser żółty. Co prawda mam uproszczone życie bo posiadam thermomix. Ale ser jest fajny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fajnie :) Ja mam ciągle mało czasu... a ser chcę zrobić taki jak GOUDA żeby dwa miesiące leżał i dojrzewał... a ciągle coś na bieżąco robię, bo rodzina wielodzietna :) ze "świata" posklejana taka ale duża :) Pozdrawiam ! Dziękuję za wizytę !

      Usuń
  2. Właśnie zaraz będę taki robić - dziś zrobię wg Twojego przepisu ...

    OdpowiedzUsuń
  3. Jejku :) jak wyszedł ? ? ? ...myślę, ze dobrze :) ... tzn. mam nadzieję ;-)

    OdpowiedzUsuń