piątek, 10 lutego 2017

Schab dwa razy 10 min. parzony...

Schab peklowany na sucho, 2 x sparzony, to doskonała domowa wędlina. 


Mięso myjemy w zimnej wodzie i osuszamy...


...papierowym ręcznikiem lub na kratce.


Nadmiar mięsa wykrawamy, żeby został schab właściwy, 
pozostałe mięso kroimy w kostkę i robimy np. gulasz kliknij tutaj 


Dla uformowania kształtu mięso przewiązujemy i przygotowujemy przyprawy peklujące.
Na 1 kg mięsa: łyżka soli peklującej, łyżka soli, dwie łyżki cukru, czosnek, pieprz i papryka. 


Mięso nacieramy solą, cukrem, po chwili czosnkiem i papryką z pieprzem.


Można dodać też inne przyprawy...co kto lubi, a dla przykładu podam skład wędliny z sklepu...
..."Mięso wieprzowe, sól, izolat białka sojowego, białko zwierzęce, stabilizatory E 450, 451, 452, 331
substancja zagęszczająca E 407, malto dekstryna, przeciwutleniacze  E 316, E 300, wzmacniacz smaku E 621
regulatory kwasowości E 326, E 261, hemoglobina, przyprawy, aromat, substancja konserwująca E 250, barwnik E 120..." 


Przyprawiony schab wstawiamy na trzy doby do lodówki, co 12 h przekładamy
na drugą stronę i pozbywamy się soków, które się na pewno tam pojawią.


Po peklowaniu na sucho czas na dalszą obróbkę, w garnku gotujemy wodę i po
 zagotowaniu wkładamy zapeklowany kawałek, do wrzątku na 10 min do sparzenia.


Po 10 minutach zdejmujemy garnek z kuchenki do wystudzenia-schab zostawiamy w wodzie.


Studzimy całkowicie ...minimum 6 godzin, następnie ponownie gotujemy  na średnim ogniu,
do czasu 10 minut od zagotowania i studzimy kolejne 6 godzin.


Schłodzony schab osuszamy na kiju 1 godzinę lub w piekarniku na kratce 50 st.C,
 z włączonym termoobiegiem i uchyloną klapą przez około  30 minut.


Potem chowamy do lodówki, żeby mięso stężało, na 12 godzin.


--


No i potem mamy super domową swojską wędlinę .


Smacznego !

Jak chcesz zobaczyć podobne przepisy, to są  w zakładce wędliny i mięsa tutaj 

14 komentarzy:

  1. czy można tak samo zrobić szynkę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można na pewno :) Patrz żeby nie była ogromna, chodzi objętościowo :) Jak jest grubsza od tego schabu, to wydłuż sparzanie... do 15 min.

      Usuń
    2. jest taka sama jak schab i trochę wydłużę sparzanie
      Dzięki z odpowiedz wszystkiego dobrego Pozdrawiam Miło

      Usuń
    3. już właśnie zrobiłem szynie według tego przepisu i zobaczę co wyjdzie
      jest w ludowce Pozdrawiam

      Usuń
    4. Będzie dobrze :) Pozdrawiam !

      Usuń
  2. Czy szynka nie jest sucha? Szukam przepisu na soczystą szynkę
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak chcesz coś bardzo soczystego, to proponuję inny przepis na "polędwicę łososiową" na tym blogu https://chlebanaszego.blogspot.com/2017/03/domowa-poledwica-ososiowa.html albo na innym :)
      Soczysta szynka taka fest soczysta, to peklowanie w solance na mokro...5-10 dni, potem jeszcze ostrzykiwanie czymś tam, wędzenie, parzenie .... musisz szukać wśród braci wędzarniczej ...mają w necie swoją stronę. Jeszcze możesz zrobić w piekarniku....po dobrym przyprawieniu, przed wstawieniem do naczynia żaroodpornego trzeba szynkę podsmażyć z każdej strony przez chwilę na rozgrzanym mocno smalcu, wtedy pory się zamkną i pieczesz spokojnie w naczyniu.... itd.... Sposobów jest wiele, pytaj ja ci odpowiem jak będę wiedział ... pięką nieraz w tzw. rękawie.... Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Dzięki wielkie za odpowiedź. Nie mam możliwości wędzenia nie stety. Schab z piekarnika mi nie smakuje bo dla mnie jest zbyt suchy. Ale dziś zaopatrzylam się w składniki i jednak spróbuje tej szyneczki :) mam nadzieję że wyjdzie i będzie pyszna.
      Pozdrawiam i na pewno odezwę się za kilka dni z recenzją :)

      Usuń
  3. zrobiłam szynkę wg przepisu z tej strony-REWELACJA -polecam tę stronę każdemu

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię podobny, ale tym razem zrobię z Twojego przepisu. Wygląda smacznie ;-)
    Robię tak: http://adrianna-pracaipasja.blogspot.com/2017/08/schab-gotowany-wedlina-idealna.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) byłem widziałem :) śmiało korzystaj też z tego przepisu...chociaż tamtemu nic nie brakuje :) różne są drogi żeby dojechać do RZYMU :) Pozdrawiam !

      Usuń
  5. Robiłam ,polecam ,teraz już się marynuje nastepny

    OdpowiedzUsuń