piątek, 10 lutego 2017

schab w papryce

Schab zapeklowany na sucho i dwukrotnie sparzony, to doskonała domowa wędlina :)


Mięso myjemy w zimnej wodzie i osuszamy...


...papierowym ręcznikiem lub na kratce.


Nadmiar mięsa wykrawamy, żeby został nam ładny kawałek :) 
Pozostałe mięso kroimy w kostkę i robimy gulasz kliknij tutaj 


Dla uformowania przewiązujemy lub nie :) i przygotowujemy przyprawy peklujące.
Na 1 kg: łyżka soli peklującej, łyżka soli, dwie łyżki cukru, czosnek, pieprz i papryka. 


Mięso nacieramy solą, cukrem, czosnkiem i papryka z pieprzem.


Można dodać zmielone ziele i liść ...co kto lubi, a dla przykładu podam skład wędliny z sklepu...
..."Mięso wieprzowe, sól, izolat białka sojowego, białko zwierzęce, stabilizatory E 450, 451, 452, 331
substancja zagęszczająca E 407, malto dekstryna, przeciwutleniacze  E 316, E 300, wzmacniacz smaku E 621
regulatory kwasowości E 326, E 261, hemoglobina, przyprawy, aromat, substancja konserwująca E 250, barwnik E 120..." 


Przyprawione wstawiamy na trzy doby do lodówki.
Co 12 godzin przekładamy na drugą stronę i pozbywamy się soków, które się pojawią.


Po peklowaniu na sucho... czas na dalszą obróbkę...w garnku gotujemy wodę
...po zagotowaniu wkładamy zapeklowany kawałek, na 10 min do sparzenia.


Po 10 minutach zdejmujemy garnek z kuchenki...schab zostawiamy w wrzątku.


Studzimy całkowicie ...minimum 6 godzin, następnie ponownie parzymy  na średnim ogniu...
do czasu 10 minut od zagotowania i studzimy minimum 6 godzin...


Schłodzony schab osuszamy na kiju 1 godzinę lub w piekarniku na kratce 50 st.C,
 z włączonym termoobiegiem i uchyloną klapą/ 30 minut.


Potem chowamy do lodówki na 12 godzin.


W lodówce mięso "dojrzeje"


No i już mamy super smaczne swojskie jedzenie :)


Smacznego !

Jak chcesz zobaczyć podobne przepisy, to są  w zakładce wędliny i mięsa tutaj 

 Zapraszam! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz